„A cseh elnököt ajándékozzuk Putyinnak”

Neves cseh művészek képviselői hétfőn a prágai főpostán adták fel Vlagyimír Putyin címére azt az ajánlott levelet, amelyben közlik az orosz elnökkel, hogy Milos Zeman cseh államfőt ajándékozzák a Kremlnek a második világháború befejezésének 70. évfordulójára.
A küldemény másolatát személyesen vitték el a Hradzsinba, valamint a prágai orosz nagykövetségre is. „A politikusok ostobaságai ellen különösen Svejk óta leginkább humorral tudunk védekezni és tiltakozni, ez a módszer a csehek erős morális fegyvere” – közölte megkeresésünkre Jaroslav Rudis író, az egyik ötletgazda.

Ester Kocicková így folytatta: „Kis ország vagyunk, ezért jobb ajándékot nem tudtunk kieszelni. Milos Zeman viszont teljes mértékben megfelel elképzeléseinknek, mert ő szerfölött hálás azért, hogy hét évtizeddel ezelőtt felszabadítottak bennünket, ráadásul uniós ország elnökétől különösen szokatlan nagy vehemenciával védelmezi Putyin agresszív politikáját. Máig azt hajtogatja, hogy Ukrajnában valójában polgárháború dúl, amihez Putyinnak semmi köze, és ezt a véleményét nem vonta vissza. Igazán megérdemelné, hogy életfogytig a Kremlben maradjon” – szögezte le a prágai Archa Színház neves művésze. Elmondta azt is, hogy a jelképes ajándékozó levelet több százan írták alá.

Milos Zeman e hétre tervezett moszkvai útja jelentős belpolitikai vitát váltott ki. Miután az elmúlt hónap elején bejelentette a szándékát, a cseh kormánykoalícióhoz tartozó Kereszténydemokrata Néppárt (KDU-CSL) képviselői azt javasolták Bohuslav Sobotka miniszterelnöknek, hogy a tervezett moszkvai útját minősítsék magánlátogatásnak, és ne térítsék közpénzből a költségeit.

Valószínűleg az erőteljes tiltakozások miatt a cseh államfő végül úgy módosította eredeti szándékát, hogy mégis Moszkvában adózik a második világháborúban elesett szovjet katonák emlékének, ám a katonai díszszemlén nem vesz részt. Ugyanakkor az ünnepi fogadáson ott lesz.

Jirí Ovcácek elnöki szóvivő közölte azt is, hogy Milos Zeman május 7-én a Gdansk melletti Westerplatte-félszigeten fog koszorúzni, ahol kirobbant a második világháború. Egy nappal később a prága-vitkovi emlékműnél helyezi el a kegyelet virágait, azután pedig a Hradzsinban nevez ki új tábornokokat, és ezt követően, május 8-án este repül az orosz fővárosba.

Bohuslav Sobotka bölcs lépésnek nevezte az államfő döntését, a kormánya pedig téríti az utazás költségeit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.