„Robert Fico jelenleg a közép-európai baloldal egyetlen személyisége”

Milos Zeman cseh elnök és Erich Foglar, az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) elnöke volt a díszvendége annak a pozsonyi nemzetközi konferenciának, amelyet a szlovák baloldali ASA Intézet szervezett „Szociáldemokrácia a XXI.században - megszorító intézkedések nélkül, közelebb az emberekhez" címmel.

Az eseményen kampányízű beszédet mondott Robert Fico szlovák kormányfő, aki szerint az általa vezetett Smer-SD hosszú távú célja a szolidaritás, az összetartás elveinek érvényesítése, a vagyoni különbségek fokozatos csökkentése. Kiemelte azt is, hogy szociáldemokrata kormánya a gazdasági válság hazai következményeit nem megszorításokkal igyekezett elhárítani, hanem a kibontakozást és a fejlődést támogató intézkedésekkel hidalta át.

Fico bejelentette: ha a március 5-ére kiírt választásokat követően ismét a Smer-SD alakíthat kormányt, akkor Szlovákia négy év múlva eléri az átlagos uniós életszínvonal 86 százalékát. „Ígérem azt is, ha a leendő kabinet tagja maradok, akkor senki sem diktálhat olyasmit nekünk, hogy menekülteket kell szállítanunk Szlovákiába" - fogalmazott.

Milos Zeman magánemberként kért szót a rendezvényen. Ficóhoz, majd pedig a hallgatósághoz fordulva kijelentette:

„Mondhatnám azt is, hogy az önök kormányfője a közép-európai baloldal jelenlegi legmarkánsabb egyénisége. De realista leszek, ezért azt mondom, hogy Robert Fico jelenleg a közép-európai baloldal egyetlen személyisége" - vélekedett. Ezután azt fejtegette, hogy a posztszocialista országok legnagyobb tehertételét az adócsalások jelentik.

Zeman véleménye szerint Európában jelenleg csak a skandináv országok minősíthetők szociális államoknak, ahol magasak az adók, viszont legkisebb a korrupció. Okosan gazdálkodnak, ennek köszönhetően kiemelkedő az életminőség, színvonalas az oktatás-, valamint az egészségügy is.

„A skandináv államok minden tekintetben példaképül szolgálhatnak Szlovákiának és Csehországnak is. Bebizonyosodott, hogy a magas adók nem fékezik a gazdaságot, persze, csak abban az esetben, ha a közpénzeket nem lopják el" - szögezte le. Zeman ezután bírálta az európai szocdem pártokat, hogy átengedték a jobboldali és a szélsőjobboldali politikai tömörüléseknek a nemzeti érdekek, valamint az európai kulturális értékek védelmének tematizálását.

Így folytatta: „A szocdemek mindig internacionalisták voltak, de csak abban az értelemben, hogy üdvözölték a hasonló kulturális környezetből érkező migránsokat, akik fokozatosan adaptálódtak és asszimilálódtak. Az iszlám migránsokat nem lehet integrálni az európai kultúrába. Ezt a tényt nem veszi figyelembe az EU, főleg emiatt mondott csődöt az unió migránspolitikája. Angela Merkel nem is olyan régen minden szír menekültet Németországba invitált. Azóta minden migráns szírnek vallja magát" - mutatott rá a cseh elnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.