A CNN engedett a fegyverlobbinak

Nem minden iskolai lövöldözés, ami annak látszik.
Látványos szemléletváltozásra sikerült rákényszerítenie a CNN-t a fegyverlobbinak a legutóbbi, oregoni iskolai lövöldözés árnyékában – fanyalognak a fegyvertartási jogok szigorításáért küzdő amerikai szervezetek azután, hogy az amerikai hírtelevízió váratlanul úgy döntött, változtat azon a definíción, amely alapján iskolai lövöldözésnek nyilvánít egy-egy incidenst.

A CNN a keddi troutdale-i vérengzésről szóló híreiben megjegyezte, hogy az Egyesült Államokban 74 iskolai lövöldözés történt az alatt a másfél év alatt, amely eltelt a newtowni ámokfutás óta. Az amerikai hírtelevízió egy fegyvertartási jogok szigorítását követelő szervezetre, az Everytown for Gun Safetyre hivatkozva közölte a számot, Troutdale után egy nappal, szerdán azonban gondolt egyet, és egy félig bocsánatkérő, félig kritikus hangvételű cikkben jelezte, hogy másfél alatt csak 15 incidens volt iskolai lövöldözés az Egyesült Államokban. A változtatás oka, hogy az Everytown for Gun Safetyvel szemben a CNN ezentúl nem tart iskolai lövöldözésnek minden olyan incidenst, amikor valaki egy iskola vagy a campus területén tüzet nyit – támad, gyilkosságot vagy öngyilkosságot kísérel meg –, hanem csak azokat, amikor egy kiskorú vagy felnőtt „tevőlegesen" elsüti a fegyverét egy iskolában vagy a környékén. Az amerikai hírtelevízió új definíciója szerint az nem számít iskolai lövöldözésnek, ha valaki egy személyes vita során nyúl a fegyveréhez, és az sem, ha bandaháborúról vagy egy kábítószer miatt kitört konfliktusról van szó.

A szemléletváltozás hátterében azt a kampányt sejtik, amelyet egy fegyverpárti konzervatív újságíró, Charles C. Johnson indított a Twitteren az oregoni lövöldözés után. Johnsonnak nem tetszett, hogy Everytown for Gun Safety számításai szerint az Egyesült Államokban hetente kitör egy iskolai lövöldözés. „Az nem iskolai lövöldözés, ha valaki egy meghatározott személy ellen fordítja a fegyverét egy iskolában. Az csak egy lövöldözés, amely egy iskolában történt" – hangzik a kissé nyakatekert érv, amely a CNN-nek azonban elég volt ahhoz, hogy 80 százalékkal csökkentse azoknak az incidenseknek a számát, amelyekről iskolai lövöldözés felcímmel számol be. Ha netán valaki jó statisztikának tartaná, hogy valaki öthetente tüzet nyit az Egyesült Államok valamelyik iskolájában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.