A cigánygyűlölet összehozza a magyarokat és a románokat

A székelyföldi Kézdiszentlélekre készülnek bukaresti motorosok, hogy megemlékezzenek augusztus tizedikén elhunyt társukra.
A Chopper Academy MC Romania motoros klub szeptember 20-ára hirdette meg a megemlékezést. Péntek délutánig a 785 meghívott közül 157-en jeleztek vissza, 107 biztosra ígérték részvételüket.

– Le akarjuk róni kegyeletünket az elhunyt motoros előtt, illetve jelezni akarjuk, hogy nem felejtjük el a történteket, és nem adjuk fel, amíg a hasonló eseményeknek nem lesz vége – olvasható a szervezet Facebook-oldalán közzétett felhívásban, amely csatlakozásra kéri fel valamennyi bukaresti motoros klub tagjait.

Augusztus tizedikén a székelyföldi Kézdiszentléleken (Sanzieni) egy motoros meghalt, miután elgázolt egy kislányt, és egy háznak ütközött. A megsérült kislány rokonsága megvert és megkéselt egy másik motorost, aki segítséget nyújtani állt meg a helyszínen. A helybéli magyarok és a motoros társai gyanítják, hogy az első motorost valójában megölték a roma kislány rokonai. Az eset felszínre hozta a magyarok és a romák közötti évtizedes ellentéteket, a településen szinte tapintható a feszültség.

Szerdán a magyarországi Gój Motoros Egyesület két tagja és mintegy harminc székelyföldi motoros tartott „békés gyertyagyújtást" a baleset helyszínén. A romák a jelentős rendőri jelenlét ellenére elhagyták a települést a rendezvény idejére. Két hete mintegy kétezer ember, köztük hétszáz motoros gyűlt össze, hogy lerója kegyeletét az elhunyt motoros előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.