A brüsszelieket meglepte a szavazólap

Megkegyelmeztek az égiek a Brüsszelben szavazó magyaroknak, mert a várt eső egyelőre elmaradt, és kellemes idő várta a nagykövetség elé sereglőket.

A belga főváros egyik kertvárosában található magyar nagykövetség előtt sor nem volt, vidám hangulat viszont igen, ahogy barátok és munkatársak találtak egymásra szavazásról jövet-menet. A szervezést sokan dicsérték. 2010-ben még hosszasan sorba kellett állni az urnához. Most 11-ig 553-an mentek el szavazni a regisztrált 1839 választóból, négy éve összesen 574-en szavaztak Brüsszelben.

– Azért szavaztam, hogy ezt a kormányt elhajtsuk – mondja Gábor a biciklije mellett álldogálva a nagykövetség előtt. A Brüsszelben élő férfi szerint a Fidesz gyakorlatilag a Jobbik programját hajtja végre. Ahogy más sem, Gábor sem aggódik amiatt, hogy Brüsszelben leadott szavazata nem jut el célba Budapesten. – Ha nem az az eredmény születik, aminek kéne, annak az oka, hogy lejt a pálya a Fidesznek – mondja, példaként említve, hogy a győztes képviselőjelölt töredékszavazatait is felhasználják, illetve, hogy az ellenzék számára a médiához való hozzáférés meglehetősen korlátozott, és a közmédiában „központi hírgazdálkodás" folyik.

Ha valamit az asztalról el akar venni, tegyen is oda – mondja Molnár János arra, miért jött el szavazni. A belgiumi Mons-ban, egy építkezésen dolgozó férfi több mint tíz éve dolgozik külföldön, és mindig szavaz. János szintén bízik a rendszer tisztaságában, mint mondja „jobban, mint a lottóban".

– Jó érzés, hogy ennyi magyar itt van – mondja Törőcsik Mihály, aki nyolc éve jár külföldre dolgozni. Ő is Monsban lakik most. – Nem azért vagyok kint, mert annyira jó ott, hanem hogy jó legyen a családomnak – magyarázza.

Két gyakornoklány vár a barátnőkre a nagykövetség előtt, nekik is természetes, hogy élnek választójogukkal. Jól szervezett, barátságos választásról számol be Mihály is, aki az Európai Bizottságban dolgozik, és mint mondja, a magyar kormány aktívan részt vesz az uniós döntéshozásban, ezért fontos, hogy szavazzon.

Vera Luxemburgból érkezett családjával. Szerinte nagyon nagy a tétjük a választásoknak, ezért mindenképpen el akart jönni. – Fontos, hogy beleszóljunk – mondja. Azt hitte, hogy az utcán is állni fog a sor, és meglepődött azon is, hogy mekkora a szavazólap.

Azért jöttem el szavazni, hogy valami változás történjen, végre jobb irányba – mondja Sándor, aki társaival együtt Németországból jött Brüsszelbe. Mivel a cégük telephelyéhez a belga főváros közelebb van, mint München vagy Berlin, a Németországban két megadott hely, ahol választani lehetett, ezért inkább ide jelentkeztek be.

– Nem akarom, hogy a mostani rendszer megváltozzon – magyarázza Óremusz József, miért jött el szavazni. A férfi 1956-ban hagyta el Magyarországot, és társaival azért választották annak idején Belgiumot, mert hallottak róla, hogy ötvennyolcban itt lesz a világkiállítás. József szerint a legutóbbi négy év volt a legjobb az elmúlt időszakban, mert mint mondja, a mostani kormány nehéz helyzetből indult, és rendet csinált.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.