A brüsszeli merényletek miatt lemondott a közlekedési miniszter

Lemondott a belga közlekedési miniszter pénteken a márciusi brüsszeli terrortámadások miatt őt ért kritikák miatt. Jacqueline Galant figyelmen kívül hagyta az Európai Bizottság repülőtéri biztonságra vonatkozó jelentéseit.

A RTBF közszolgálati műsorszolgáltató szerint Charles Michel belga miniszterelnök elfogadta Jacqueline Galant közlekedési miniszter lemondását.

Michel korábban azzal védte a saját párjához tartozó miniszterért az ellenzék kritikáitól, hogy Galant irodájának nem volt tudomása az egy évvel ezelőtt született, EU-tisztviselők által összeállított jelentésről, mely a repterek biztonsági ellenőrzésének megerősítését szorgalmazta. Csütörtök délután azonban kormánytisztviselők dokumentumokkal bizonyították, hogy a közlekedési miniszter kapott tájékoztatást a jelentésről – írja a Reuters.

Március 22-én az Iszlám Államhoz hű öngyilkos merénylők pokolgépeket robbantottak a belga fővárosban.  A támadások egyik helyszíne a metró, Maelbeek állomás volt, a másik a Zaventem nemzetközi repülőtér, ahová három terrorista sétált be robbanószerkezetekkel a táskáikban. A három férfi közül kettő felrobbantotta magát, harmadik társuk elmenekült. Őt, Mohamed Abrinit egy hete fogták el Brüsszelben. A párizsi terrorcselekményekhez is összefüggésbe hozható férfi a rendőröknek azt mondta, eredetileg nem akartak soha Brüsszelben robbantani. Vallomása szerint miután Salah Abdeslamot, a novemberi párizsi terror egyik kitervelőjét elfogták, úgy érezték, szorul körülöttük a hurok és az eredetileg tervezettel ellentétében nem várták meg a június 10-én, Franciaországban kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságot, ahol le akartak csapni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.