A bolgár rendőrök megharcolnak a fizetésükért

Tömegtüntetést tartottak a bolgár rendőrök Szófiában és egy sor más bolgár városban kedden, tiltakozva szociális juttatásaik megkurtítása ellen, amelyet a kormány irányzott elő a 2016-os költségvetési tervezetben.
A Bulgáriában példa nélkül álló megmozdulást az után tartották, hogy bemutatták a költségvetési tervezetet, amelyben felére csökkentenék a rendőrök, a katonák és a hírszerzők nyugdíját, megkurtítanák a munkaidőpótlékokat és a szabadságokat.

A rendvédelmi szervek dolgozói a csúcsforgalom idején lezárták az útkereszteződéseket a bolgár főváros központjában, gyakorlatilag megbénítva a forgalmat. Hasonló tiltakozó megmozdulásokat tartottak egyebek mellett Plovdivban, Burgaszban, Várnában és Sztara Zagorában is. A rendőrök korlátozták a forgalmat a Szófia-Burgasz főúton és a török határhoz vezető autópályán is. A rendőrség 250 munkatársa felmondott.

„A kormány számít ránk, hogy megvédjük a határokat. Járműveinket azonban alig tartják karban, takarékoskodunk az üzemanyagon, a régi egyenruhákon, és 900-1000 levát (450-500 eurót) kapunk havonta" – mondta Ivan Szerdarov, a rendőrszakszervezet egyik vezetője.

A szakszervezetek vasárnapra tüntetésre hívták a parlament elé a rendőrség és a katonaság dolgozóit. A legszegényebb uniós tagállam, Bulgária az 1990-es évek pénzügyi válsága óta folytat megszorító politikát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.