A betegeknek már keményen betett a kormány a határzárral

– Remény van arra, hogy Magyarország határzárra vonatkozó bejelentése nyomán megcsappan a menedékkérők száma Szerbiában, ugyanis ez az információ fénysebességgel terjedt el az érintettek között – nyilatkozta a Népszabadságnak Csikós László, Szerbia munkaügyi, foglalkoztatási és szociális védelmi minisztériumának államtitkára. Szerinte a menekültek Horvátország felé fognak kerülni, hatalmas torlódás lesz

Elmondása szerint mostanáig nagyjából ötszáz menekült kért naponta szállást valamelyik szerbiai befogadóközpontban, de a bejelentést megelőző napon már csak 243-an töltötték az éjszakát valamelyik szálláshelyen.

Csikós állítja, azoknak a zöme, akik huzamosabb ideje Szerbiában tartózkodtak – különösen a betegek – a hírre azonnal továbbálltak.

– Ha felépül a kerítés, a migránsok el fogják kerülni a Délvidéket, és Belgrádból Horvátország felé veszik majd az irányt. Addig viszont ötödik sebességbe kapcsolva húznak át az országon, és „torlódás" lesz a határon – jósolta meg ki Csikós.

Szerbiában az év első öt hónapjában megközelítőleg 22 ezren folyamodtak menedékjogi státuszhoz, de még egy százalékuk sem kapta meg. Becslések szerint további 31-32 ezer olyan ember is átvonult az országon, akik illegálisan tartózkodtak Szerbia területén.

 

Csikós a szerdai Magyar Szóban kijelentette, már nem lehet menekültekről beszélni, szerinte jelenleg gyakorlatilag népvándorlás folyik.

Szerbiában eddig naponta 500 menekült kapott ellátást, felnőttek esetében ez 8 eurós költségvetési kiadást jelent, míg a gyermekek ellátására havonta 600 eurót költ a szerb állam. Csikós szerint az élelmezésben az Európai Unió támogatására szorul az ország, enélkül humanitárius katasztrófa fenyeget.

Vladimir Petronijevics, a migrációval foglalkozó 484 csoport elnevezésű civil szervezet már korábban kijelentette: soha semmiféle intézkedés vagy fizikai akadály nem vette sikerrel elejét az életüket mentő emberek migrációjának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.