galéria megtekintése

A belga miniszterelnök apja üvöltött Gál Kingával

30 komment

NOL

Üvöltözésig fajult az Európai Parlament emberi jogi bizottságának hétfői ülése, ahol a dán kormány menekültekkel szembeni kemény intézkedéseit kérték számon két miniszteren. Az EP kicenzúrázta a botrányos perceket.

Az EP emberi jogi bizottságát az érdekelte – írja az Index –, hogy a dán hatóságok egy nácizmust idéző húzással 1300 euró értékhatár felett egyszerűen megfosztják a skandináv országba érkező menekülteket az értékeiktől.

Louis Michel: Ez nem demokratikus vita!
Louis Michel: Ez nem demokratikus vita!

Inge Stojberg migrációért felelős dán miniszter a maga és Koppenhága részéről azt hangoztatta, hogy az összeg „tisztességes", és egyébként már az 1990-es évek óta lefoglalják az érkezők bizonyos értéktárgyait, feltéve, hogy van mit lefoglalni.

 

A befolyó bevételekből állítólag az ellátás költségeit fedezik.

A miniszter hangsúlyozta, náluk az az alapelv, hogy aki el tudja tartani magát, az maga állja a költségeket, most csak a dánokra is érvényes határt alkalmazzák.

Több képviselő mégsem értette, hogy milyen alapon terjesztik ki ugyanazt a plafont a menedékkérőkre, hiszen amíg a dánok dolgozhatnak, a menedékkérők nem. Azt a gogoli kérdést is firtatták, miszerint pontosan hogyan forgatják vissza a lefoglalt értékeket, illetve hogy miért csak három év elteltével csatlakozhatnának a családtagok a menedékjogot nyert személyekhez.

Louis Michel liberális képviselő, a belga miniszterelnök édesapja felháborodásának adott hangot a miniszteri válaszok hallatán. „Ezek a válaszok egyáltalán nem kielégítőek. Ezek a válaszok kirívóan ellentétesek a szerződésekkel és az európai értékekkel!" - hangsúlyozta a dán képviselő. A végén Michel kifakadt, és színlelt vitának nevezte az ügyet, amiért Gál Kingát, a szakbizottság alelnökét tette felelőssé.

„Ez a téma nyilván ugyanilyen kényelmetlen Magyarországnak is"

– vágta Michel emelt hangon a fideszes EP-képviselő fejéhez a vádat.

Gál Kinga hiába próbálta csitítani az önmagából kikelt belga képviselőt
Gál Kinga hiába próbálta csitítani az önmagából kikelt belga képviselőt

A vita végén már Gál Kinga is kiabált, és miután megvonta a szót Louis Micheltől, arra szólította fel, hogy ha nem hagyja abba, akkor távozzon a teremből. Gál Kinga kétségbeesésében Cecilia Wikström svéd liberális képviselőt kérte, hogy próbálja lecsillapítani a kollégáját.

„Ez hihetetlen és példátlan!”

- fakadt ki Gál Kinga, majd berekesztette az ülést.

A vita – ahogyan az összes többi bizottsági ülés felvétele – az Európai Parlament honlapján elérhető, csakhogy a vita legdurvább részét kicenzúrázták.

A teljes felvételt a dán Ekstrabladet tette közzé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.