Idegengyűlölőnek tartja Orbánt a volt amerikai nagykövet

Magyarország xenofób válasza címmel hosszú cikkben számol be a menekültválságról Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete. Az írás, amelynek nyomtatott változata a New York Times hétfői számában jelenik meg, már vasárnap este elérhető volt a lap internetes felületén.
A cikk szerint Európában még csak most kezdődik a második világháború óta a legnagyobb menekültválság. Azonban aggodalomra ad okot az, ahogyan és amiért a magyar kormány őrizetbe vette és zaklatta ezeket az embereket.

A volt diplomata írásában emlékeztet az elmúlt öt év magyarországi folyamataira és arra, hogy az Egyesült Államok az elsők között emelte fel szavát a demokráciát gyengítő törvények és az új alkotmány kapcsán. Kounalakis utoljára júniusban járt Budapesten, és mint írja, már akkor lehetett tudni, hogy a kormány ragaszkodik a kerítésépítéshez a szerb határon. A cikkben megemlíti, hogy Orbán nagyon korán elkezdett beszélni a várható menekültáradatról és megpróbálta óriásplakátokkal „beoltani" a magyarokat a „munkájukat elvevő" bevándorlók iránt érzett szimpátia ellen.

A Hillary Clinton baráti köréhez tartozó Kounalakis szerint most az a kérdés, hogy az Európai Unió vezetése ki tud-e dolgozni egy az összetartozást erősítő és hatékony stratégiát vagy hagyják érvényesülni Orbán idegengyűlölő platformját és kemény intézkedéseket követelő érvelését.

A volt nagykövetnek a magyar rendszámú teherautóban meghalt 71 menekültet ábrázoló fényképekről a 440 ezer magyar zsidó haláltáborokba szállítása jutott az eszébe. Mint írja, a fotók vérfagyasztó módon emlékeztetnek Magyarország és Európa zűrzavaros múltjára. „Ma, a világ figyelmétől övezve, az európaiaknak, és különösen a magyaroknak, lehetőségük és kötelezettségük is van arra, hogy kiálljanak és megmutassák a mindannyiunkban meglévő együttérzést és emberséget" – zárja cikkét Kounalakis.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.