'Kishercegből' pekingi trónörökös

Kína alelnökét, Hszi Csin-pinget (Xi Jinping) a párt kulcsfontosságú, a két milliós hadsereget felügyelő katonai bizottságának az alelnöki tisztébe nevezték ki - jelentette a hivatalos pekingi média a KKP 370 tagú Központi Bizottsága ülésének hétfői zárónapján.

Az 57 éves Hszi, aki 2007-ben lett a politikai bizottság kilenc fős nagyhatalmú állandó bizottságának tagja, majd egy évvel később az ország alelnöke, a mostani kinevezéssel gyakorlatilag Hu Csin-tao (Hu Jintao) államfő-pártfőtitkár utódjelöltjének tekinthető. Hu hasonló utat járt be a hatalom csúcsáig, s két mandátuma kitöltése után várhatóan 2012-ben távozik a pártvezetői, majd egy évvel később az államelnöki posztjáról.

Hszi Csin-pinget a Kína-szakértők egy ideje már „kishercegnek” titulálták, ugyanis a Mao forradalmi seregéből indult apja a miniszterelnök-helyettességig vitte, majd még a Mao-érában kegyvesztett lett, ám Teng Hsziao-ping (Deng Xiaoping) alatt újra fontos posztra, a gazdasági reform kísérleti terepének, a dél-keleti Guandong tartománynak az élére került. A jelek szerint most „trónörökössé” előlépő Hszi jogi végzettségét követően műszaki diplomát is szerzett a pekingi Tsinghua Egyetemen, ebben is Hu nyomdokába lépve. A tengerparti Fujian és Zhejiang tartomány pártitkára volt, majd a korrupcióért 18 évre ítélt sanghaji pártvezető, Csen Liang-jü (Chen Liangyu) posztját vette át egy ideig.  Az AFP a kinevezést kommentáló írásában úgy vélte, hogy Hszit ugyan nem tartják egyértelműen Hu favoritjának, ám élvezi a háttérben még mindig komoly befolyású korábbi államfő-főtitkár Csiang Cö-min (Jiang Zemin) bizalmát.

Zárt ajtók mögött tartotta négynapos ülését a Központi Bizottság. Külföldi tudósítókat a tanácskozás helyszínéül szolgáló pekingi szálloda közelébe se engedtek.  A Xinhua jelentése szerint  az ülésen javaslatokat fogadtak el a 2011-2016-os ötéves terv irányairól, az életszínvonal kiegyensúlyozott javításáról. A pártvezetés lesz a jövőben is „az alapvető garancia” a gazdasági és társadalmi fejlődés céljainak eléréséhez - így a kiadott közlemény, amely szerint a reformokat „határozottan és bátran” kell végigvinni a gazdasági szerkezetváltás terén. A dokumentum kitér arra is, hogy megerősítik a társadalombiztosítás rendszerét (amelyben jelenleg az 1,3 milliárd fős lakosság 15 százaléka érintett), felgyorsítják az egészségügy reformját, s „folyamatos erőfeszítéseket” tesznek a politikai szerkezetátalakítás előmozdításáért.

Ellenzéki aktivisták hétfőn arról tájékoztatták az AFP francia hírügynökséget, hogy a kínai hatóságok őrizetbe vették a Nobel-békedíjjal október 8-án kitüntetett másként gondolkodó Liu Hsziao-po (Liu Xiaobo) több elvbarátját. Liut, aki az 1989-es diáktüntetések egyik vezetője volt, a demokratikus reformokat sürgető Charta 2008 felhívás társszerzőjeként tavaly decemberben ítélték 11 évi börtönre. Feleségét gyakorlatilag házi őrizetben tartják, s a Tienanmeni téri Anyák nevű szervezet közlése szerint az utóbbi napokban több másként gondolkodó is nyomtalanul eltűnt, mobiltelefonjuk ki van kapcsolva, valószínűleg ismeretlen helyen fogva tartják őket. Közben immár 600-ra nőtt a Liu szabadon bocsátását sürgető pénteki nyílt levél aláíróinak száma. 

A hétvégén Kína több városában Japán ellen tüntettek többezrek, miközben Tokióban a Kína-ellenes tüntetés napját  tartották a Kelet-kínai-tengeren japán ellenőrzés alatt lévő, de Kína szerint vitatott hovatartozású szigetcsoport miatt. Komoly incidensre a kínai Szecsuan tartománybeli Mianyangban került sor, ahol japán üzletek (így egy Toyota-szalon) és éttermek ablakait törték be, végül rohamrendőrök oszlatták fel a 30 ezerre nőtt tömeget. Tegnap Kan Naoto japán kormányfő felszólította Pekinget, hogy garantálja a japán vállalatok és állampolgárok biztonságát Kínában.

Xi Jinping kínai alelnök. A pártfőtitkár utódjelöltjének tekintik
Chinese Vice President Xi Jinping applauds as he takes part in the conference of the United Russia party in Moscow in this March 23, 2010 file photo. Xi won a boost to his succession prospects on October 18, 2010, when the ruling Communist Party promoted him to the body that oversees the country's military, according to the official Xinhua news agency. REUTERS/Sergei Karpukhin/Files (RUSSIA - Tags: POLITICS MILITARY IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.