'Csalizsidókat' vetne be Amszterdam

Az antiszemita támadások jelentős növekedése miatt az amszterdami hatóságok "csalik" bevetését fontolgatják: ortodox zsidónak öltözött, fedett rendőröket küldenének az utcákra, akik azonnal őrizetbe vennék a gyalázkodó vagy erőszakosan fellépő gyanúsítottakat, és ezzel elrettentenék az esetleges további támadókat.

"Komolyan vizsgáljuk, hogyan segíthetik a zsidók elleni diszkrimináció és erőszak megakadályozását az olyan hagyományosnak nem mondható módszerek, mint az úgynevezett csalizsidók bevetése" - mondta Lodewjik Asscher, az amszterdami polgármester szóvivője.

Az elképzelést határozottan támogatja a hollandiai Izrael Tájékoztatási és Dokumentációs Alapítvány (CIDI). A "csalizsidók" bevetését nemrégiben egy amszterdami szociáldemokrata politikus, Ahmed Marcouch javasolta. A marokkói származású muzulmán politikus így reagált egy TV-adásra, amelyben titokban filmre vett muzulmán fiatalokat mutattak, akik a hitleri köszöntéssel inzultáltak és megfenyegettek egy rabbit a nyílt utcán.

A CIDI adatai szerint aggasztóan megszaporodtak az ilyen fajta támadások Hollandiában. A Meldpunt Discriminatie szervezethez tavaly csak Amszterdamból 41 ezzel kapcsolatos bejelentés érkezett, az előző évi 17 bejelentéshez képest. A nem jelentett esetek száma a szervezet becslései szerint jóval magasabb lehet. Legtöbbször marokkói származású fiatalok csoportjai követik el ezeket a támadásokat.

A zaklatások miatt érezhetően megnőtt a félelem a Hollandiában élő, mintegy 40 ezres zsidóság körében - közölte Elise Friedman, a CIDI antiszemitizmus szakértője. Azért, hogy az utcán "ne ócsárolják, ne köpjék le vagy ne dobálják meg kövekkel", egyre több zsidó kényszerül arra, hogy nyilvánosan ne viseljen kipát vagy ne hordja vallásának más ismertető jeleit - tette hozzá.

Az ötletet, hogy zsidónak álcázott rendőröket küldjenek az utcákra, azokból a jó tapasztalatokból merítették, amelyeket a "csalimelegekkel" értek el a homoszexuálisok elleni támadások visszaszorításában - hangsúlyozta Bartho Boer, a polgármester szóvivője. "Az ügyészséggel és a rendőri vezetéssel együtt vizsgálja Amszterdam önkormányzata, hogy a csalik bevetése a zsidók elleni támadások megfékezésében is hatékony és egyúttal jogszerű lehet-e". Döntés előreláthatólag nyár után várható az ügyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.