'A román pártok olyanok, mint az alkoholisták'

Megy a vita Romániában arról, melyik kormánypárt jelöltje lépjen a szenátus múlt héten menesztett elnökének, a szociáldemokrata Mircea Geoanának a helyébe.

Egymásnak feszült a két romániai kormánypárt, a Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Romániai Magyarok Demokrata Szövetsége (RMDSZ). A kis belvita tárgya, hogy melyikük jelöltje vegye át a szenátus elnökének tisztét azután, hogy a múlt héten egy mindössze tíz perces szavazás után menesztették a testület volt elnökét, a szociáldemokrata Mircea Geoanát. A PD-L persze nem akarja, hogy az elnök után második legfontosabb politikai tisztség magyar kézbe kerüljön: Elena Udrea, a párt alelnöke szerint egyeztetések folynak ugyan az RMDSZ-szel a kinevezésről, de fel sem merül, hogy a széket RMDSZ-es politikus kapja. Ami a magyar alakulatot illeti, korábban Frunda György és Verestóy Attila szenátor, illetve Markó Béla miniszterelnök-helyettes neve vetődött fel Geoana lehetséges utódjaként. Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, Fekete András Levente elismerte, hogy a szövetségnek lehet saját jelöltje, de nem nevezte meg, kiről lehet szó.

Volt azonban az RMDSZ-ben olyan politikus, aki nem viselkedett ilyen diplomatikusan. Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök egyik blogbejegyzésében úgy fogalmazott, a román pártok olyanok, „mint azok az alkoholisták, akik nem állják meg, hogy ha pálinkásüveg van előttük, ne húzzanak belőle egy jó nagyot, ezért józanabb pillanatukban odaadják a pálinkásüveget az egész társaság egyetlen józan, kiszámítható és 22 év óta gerincesen viselkedő szereplőjének, az RMDSZ-nek”. Borboly szerint azért kellene az RMDSZ-nek jelölnie a szenátus elnökét, mert a szövetség alkalmas a politikai önmérsékletre.

A PD-L eközben egyébként Vasile Blaga volt belügyminisztert javasolja a szenátus elnökének, akinek tisztét ideiglenesen szintén pártbeli politikus, Petru Filip tölti be. A szenátusi elnökcserét az tette szükségessé, hogy Geoanát saját szociáldemokratái kezdeményezésére leváltották a szenátus éléről, alig néhány órával azután, hogy kirúgták a pártjából is.

Elena Udrea nem adná az ország második legfontosabb politikai tisztségét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.