600 felett az ebola halálos áldozatainak száma

A WHO jelentése szerint 603 ember fertőződött már meg az ebolával február óta – csak a múlt héten 68-an haltak meg három országban. A gyógyíthatatlan vírus Guineából indult és átterjedt Sierra Leonéra és Libériára is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden jelentette be, hogy július 8 és 12 között 85 új esetet regisztráltak. A magas megbetegedési számok jelzik az ebola tovább terjedését.

„Talán hónapok is eltelnek, mire sikerül megragadnunk a betegséget." –mondta WHO-szóvivő.

Nemzetközi és helyi orvosok azért küzdenek, hogy hozzáférhessenek a lehetséges betegekhez. A lakosok azonban félnek, nehogy egy külső helyről érkező személy megfertőzze őket.

„Nagyon nehéz eljutnunk az emberekhez, mert ellenségeskedve fogadják a kívülállókat" –mondta a WHO szóvivője, Dan Epstein Genfben –„ Még mindig szembe kell néznünk mendemondákkal, gyanakvással és ellenségeskedéssel. Az emberek elszigetelődnek, félnek."

A szakértők szerint problémát okoz az is, hogy Sierra Leonéban és Guineában a betegek sokáig rejtőzködnek vagy családjuk és barátaik tartják titokban megbetegedésüket, mivel azt gondolják, hogy a kórházi ápolás egyenesen halálra ítélést jelent. Libériában nincs ilyen gond, ott az egészségügyi gondozókat felfegyverzett csoportok elüldözték.

A legtöbb, 52 haláleset Sierra Leonéban történt – beleszámolva a biztosan ebola okozta halálokat, az ebola-gyanús és vélt eseteket is – írja a Reuters. Libériában 13-an, Guineában pedig 3-an haltak meg a WHO szerint.

A WHO szóvivője szerint ebben a három országban próbálják kiszűrni az ebola-gyanús eseteket, akiket azután 21 napig megfigyelnek, kiderítve, hogy megfertőződtek-e a vírussal - írja az al-Dzsazíra.

 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.