Öt tüntetőt lőttek le Nepálban

Az ország déli részében az új alkotmánytervezet miatt demonstrálók közé lőtt a rendőrség. Ezzel húszra emelkedett az áldozatok száma.

Az áldozatok a határ túloldalán élő indiaiakkal legszorosabb rokonságban álló madhesi etnikai kisebbség tagjai voltak. Négyen a fővárostól, Katmandutól 90 kilométerre lévő Birgunjben törtek be postahivatalokba és önkormányzatokhoz, amikor végeztek velük a rendőrök. Egy férfit pedig a közeli Kalaiya városában öltek meg – tájékoztatott a BBC.

A hatóság szerint azért nyitottak tüzet a protestálókra, mert a tömeg késekkel és lőfegyverekkel támadt rájuk – tájékoztatott a rendőrség. 

Az új alkotmánytervezet szövetségi államokra bontaná Nepált, de sok csoport, többek közt a madhesik attól tartanak, hogy ezzel marginalizálódnak majd. 

Nepálban a monarchia 2008-as megdöntése óta ideiglenes alkotmány van. Évekig tartó huzavona után a politikai pártoknak idén sikerült megállapodniuk egy tervezetben. Támogatói azt remélik az új alkotmánytól, hogy beindítja a gazdasági fejlődést és biztosítja a békét a maoista lázadókkal, akik már egy évtizede harcolnak.

A tervezett határokon még folyik a vita, mivel a kisebbségek azt állítják, hogy nem biztosítanak számukra elegendő jogot. Emellett a hindu csoportok is demonstráltak, azt követelve, hogy Nepált nyilvánítsák hindu országnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.