40 milliós orosz hitelt kértek Le Penék?

Védekezésre kényszerült csütörtökön a francia Nemzeti Front (FN) a pártnak nyújtott orosz hitel mértékét illetően.
Marine Le Pen pártelnök "őrült vádaskodásoknak" minősítette a Mediapart oknyomozó hírportálon szerda este megjelent értesülést, miszerint a szélsőjobboldali párt 40 millió eurós kölcsönt igényelt az Első Cseh-Orosz Banktól (FCRB).

Ez a francia internetes oldal írta meg először a hétvégén, hogy az FN szeptemberben 9 millió eurós kölcsönt kapott az 1996-ban, az akkori cseh kormány kezdeményezésére alapított orosz banktól. Le Pen másnap elismerte a hitel tényét, s nem zárta ki, hogy pártja más külföldi bankoktól is fel fog venni kölcsönt a jövőben.

A portál szerda este közzétett újabb írásában már azt állította, hogy "a Nemzeti Front vezetői összesen 40 millió eurós hitelt akartak felvenni". A párt politikai választmányának egyik neve elhallgatását kérő tagjára hivatkozva a Mediapart azt állította, hogy a 9 millió "csak az első részlet volt, amelyet további 31 millió (euró) fog követni".

"Kitaláció, őrület ... Soha nem volt szó 40 millió eurós hitelről. 9 milliót kértünk és 9 millió eurót kaptunk" - mondta Le Pen.
Az FN elnöke kiemelte: a hitelfelvétel teljesen törvényesen történt, s azért volt rá szükség, mert a francia bankok nem hajlandók a szélsőjobboldali pártnak hitelezni. Le Pen ismét visszautasította, hogy a kölcsönnek köze lenne az FN oroszbarát irányvonalához.

A Mediapart ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az FN vezetői régóta támogatják Vlagyimir Putyin "patrióta" politikáját, s Marine Le Pent februárban személyesen is fogadta az orosz elnök.

Franciaországban az FN a szélsőbaloldali pártokhoz és a legnagyobb ellenzéki párthoz, a jobbközép Népi Mozgalom Uniójához (UMP) hasonlóan bírálta Francois Hollande szocialista államfőt, aki amerikai és brit diplomáciai nyomásra az ukrán válságtól tette függővé a Mistral hadihajók átadását Oroszországnak. Párizs kedden jelentette be, hogy "újabb rendelkezésig" elhalasztja az első helikopterhordozó hadihajó leszállítását.

Az orosz kölcsön miatt egyébként vita bontakozott ki Franciaországban a pártok külföldi finanszírozásáról. Florian Philippot, az FN alelnöke törvényben kötelezné a francia bankokat arra, hogy ne tagadhassák meg egyes pártoknak a hitelezést. A kormányzó szocialisták viszont megtiltanák, hogy nem uniós tagállamok bankjai finanszírozhassanak francia pártokat.

Az FN finanszírozása azért vált az utóbbi időben témává, mert a szélsőjobboldali párt idén jelentős választási sikereket aratott: a márciusi önkormányzati választásokat követően 11 városban adhatott polgármestert, májusban megnyerte az európai parlamenti választásokat, szeptemberben pedig két szenátort tudott küldeni a felsőházba. Több felmérés szerint ha most lenne az elnökválasztás, Marine Le Pen megnyerné az első fordulót, maga mögé utasítva a jobb- és a baloldali jelölteket is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.