32 magyart menekítettek ki Jemenből

A Külgazdasági és Külügyminisztérium segítségével 32 magyar állampolgár és több közeli hozzátartozója hagyta el Jement az ott kialakult válsághelyzet miatt - közölte a tárca szombaton.
Mint írták, az evakuálásban komoly szerepe volt Yousif Ahmed Yousif Eltaynak, Magyarország tiszteletbeli szudáni konzuljának. A kimenekítés során a családok a tiszteletbeli konzul segítségével előbb Kartúmba, majd Magyarországra érkeztek.

Yousif Ahmed Yousif Eltay, aki 2011 óta tölti be a tiszteletbeli konzuli posztot, komoly támogatást jelentett a nehéz helyzetbe került családoknak. A szervezési és operatív feladatokon túl saját költségén vállalta a magyar állampolgárok és hozzátartozóik elhelyezését és ellátását a szudáni tartózkodásuk alatt.

Kiemelték: mindezzel nemcsak anyagi terhektől kímélte meg az evakuált állampolgárokat, hanem "segítségével és áldozatvállalásával messze túlmutatott a tisztségéből származó kötelezettségeken". Helytállásáért és elváráson felüli segítségnyújtásáért Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tiszteletbeli főkonzullá lépteti elő Yousif Ahmed Yousif Eltayt.

Jemenben az év eleje óta harcolnak a síita lázadók az időközben külföldre menekült elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi erői ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.