Hét bűnös a világ legnagyobb ipari katasztrófájában

Két év szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítéltek hét főt a százezreket megnyomorító bhopali katasztrófa ügyében Indiában. A hét elítélt óvadék ellenében máris távozhatott. A helyiek és aktivisták szerint ez messze nem elég büntetés.

Bábut készítettek minden vádlottról, és az ítélethirdetés előtti napokban felakasztották őket India-szerte az 1984-es bhopali katasztrófa túlélői. – Nem akarunk pénzt, azt akarjuk, hogy bitófára küldjék a felelősöket – mondta a The Hindu című napilapnak a hetvenéves Santi Dévi, aki férjét veszítette el a katasztrófában.

A vád azonban „csupán” gondatlanságból elkövetett emberölés volt, amiért két év a legmagasabb kiszabható büntetés. A Union Carbide India nyolc munkatársára pedig (közülük egy időközben meghalt) épp ekkora büntetést szabott ki tegnap a bíróság. A hetvenes-nyolcvanas éveikben járó vádlottak azonban óvadék ellenében azonnal távozhattak. Valószínűleg fellebbezni fognak.

Indiai és amerikai bíróságokon még számos per folyik az ügyben, ez volt azonban az első ítélet, amelyet meghoztak a huszonöt éve történt, tízezrek életét követelő gázömlés ügyében. E per vádlottai között csak a vállalat indiai ágának alkalmazottai voltak, az akkori amerikai többségi tulajdonos ellen másik per folyik.

A túlélők és a jóvátételt követelő aktivisták szerint az ítélet nem elég: nem bír olyan elrettentő erővel, amely rábírhatná a külföldi befektetőket, hogy mindent tegyenek meg egy hasonló tragédia elkerülésére. – Szomorú precedenst teremt az ítélet. A katasztrófát egy közlekedési baleset szintjén kezeli. Ez a igazságszolgáltatás katasztrófája, és ezzel a kormány cserben hagyja az indiai embereket – mondta a Reutersnek egy aktivista, Szatinat Szarangi.

Eredetileg az amerikai anyavállalat akkori vezetőjét, Warren Andersont is vád alá helyezték, ám ő soha nem jelent meg indiai bíróság előtt, holott Újdelhi nyomást gyakorolt Washingtonra, hogy adja ki a New Yorkban élő vállalatvezetőt az indiai hatóságoknak.

A bhopali volt a történelem egyik legtöbb halálos áldozatot követelő ipari katasztrófája. 1984. december 3-ára virradóra mérgező gáz (metil-izocianát) szabadult ki a növényvédőszereket gyártó indiai üzemben, Bhopal közelében – idézte fel az MTI. Órák alatt mintegy nyolc-tíz ezer – hivatalos közlés szerint három és fél ezer – ember fulladt meg a várost, elsősorban annak is a nyomornegyedeit beborító, fojtogató gázfelhőben. Az indiai hatóságok szerint az áldozatok száma azóta 15 ezerre nőtt, de az üggyel foglalkozó aktivisták szerint csaknem 25 ezren haltak meg a mérgezés következtében.

A gyárat a baleset után azonnal bezárták, három vezetőjét őrizetbe vették. Végül senkit sem vontak felelősségre, a szabotázst emlegető Union Carbide pedig 1989-ben peren kívüli megállapodás keretében 470 millió dollár kártérítést fizet az indiai kormánynak (az eredeti követelés 3,3 milliárd dollár volt).

Bhopal azóta is mérgez, egyes számítások szerint hatszázezerre tehető azoknak a száma, akik a katasztrófa egészségügyi következményeivel kénytelenek élni. Szakértők szerint az elhagyott üzem továbbra is szennyezi a város ivóvizét, ezért máig gyakoriak ott a daganatos megbetegedések, születési rendellenességek, vese- máj- és bőrbetegségek. Az indiai kormány mindezt tagadja. 

A Bhopal-katasztrófa áldozatai tüntetnek Indiában
A victim of the Bhopal gas disaster attends a demonstration outside a court in the central Indian city of Bhopal June 7, 2010. An Indian court on Monday sentenced seven people to two years each in prison for negligence in failing to prevent one of the world's worst industrial accidents that killed thousands of people in 1984. REUTERS/Raj Patidar (INDIA - Tags: CIVIL UNREST DISASTER SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.