21 ezer gyilkosság amnesztiáért

Közel 21 ezer gyilkosságot ismertek be a részleges amnesztia reményében a szélsőjobboldali Kolumbiai Egyesült Önvédelmi Erők (AUC) volt tagjai az "Igazság és béke" eljárás keretében. És ez csak a jéghegy csúcsa.

A több mint 600 leszerelt zsoldos vallomása alapján az AUC 1987 és 2005 között mintegy 21 ezer gyilkosságot követett el – mondta Luis González, a kolumbiai ügyészség „Igazság és béke” csoportjának  vezetője. A vallomások ellenére eddig csak egyetlen embert ítéltek  el, 14 pedig még vár a bíróság döntésére.

AUC-gerillák kiképzésen a kolumbiai dzsungelben
- FILE PHOTO 4MAY00 - Colombian paramilitaries training in the Colombian jungle in this file photo taken on May 4, 2000. Led by an articulate former army scout, Carlos Castano, the paramilitaries, known as the United Self-Defense Forces of Colombia (AUC), grew ninefold to 8,000 fighters in the eight years to 2000 accused of human rights abuses. The paramilitaries are now one of the biggest military problems for Colombia's guerrilla groups, which are fighting the regular armed forces as well. These have recently been bolstered by $1 billion in mainly military U.S. aid for the government's anti-drug "Plan Colombia".

Egy  vádhatósági forrás becslése szerint azonban a most bevallott  emberölések csak a tizedét tehetik ki a félkatonai szervezet által  elkövetett összes gyilkosságnak.

A volt zsoldosok vallomásaira azért kerülhetett sor, mert a  2005-ben hozott, „Igazság és béke” elnevezésű törvény szerint  részleges amnesztiában részesülhetnek. E vitatott törvény szerint  még az emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények esetén is  legfeljebb nyolc év büntetést kapthatnak a szélsőjobboldali  milíciáknak azok a volt tagjai, akik beismerő vallomást tesznek, és  hajlandók jóvátenni az elkövetetteket. A kormány szerint ez az  intézkedés nagyban elősegíti, hogy az AUC mintegy 32 ezer zsoldosa  leszereljen.

Az AUC az 1980-as évek elején azzal a céllal alakult, hogy  megvédje a földbirtokosokat a szélsőbaloldali gerilláktól. Egy  vizsgálat körülbelül 246 ezer bűncselekményt ír a szervezet  számlájára, amelyek között van kiskorúak besorozása, földművesek  erőszakos kitelepítése, kínzás, emberrablás, nemi erőszak, rablás,  legkevesebb 22 ezer ember eltűnése és sok ezer gyilkosság is.

Az ország egész területeit rettegésben tartó szervezet az évek  során időnként drogkereskedelemmel is foglalkozott, vezető  politikusok és katonatisztek elnéző támogatásával. A legfelsőbb  bíróság egyébként egy másik vizsgálatot is folytat jelenleg, amely a  félkatonai szervezetnek a parlamenti többség mintegy hatvan tagjához  fűződő állítólagos kapcsolatait kutatja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.