Damaszkuszi visszatérés feltételekkel

Amint áttörés lesz a szíriai rendezésről szóló Genf–2 konferencián, és megalakul az új átmeneti szír kormányzó testület, a magyar diplomácia kész órákon belül felvenni a felfüggesztett diplomáciai kapcsolatokat Damaszkusszal és megnyitni a jó egy éve bezárt nagykövetségét – erről Wintermantel Péter, a külügyi tárca globális ügyekért felelős helyettes államtitkára beszélt lapunknak.

Wintermantel szerint a külügy részéről fel sem merült, hogy helyreállítsák a felfüggesztett diplomáciai viszonyt Bassár el-Aszad államfő rendszerével. Még úgy sem, hogy a szír ellenzék soraiban az elmúlt években jelentős átrendeződés történt. Az Aszad-rezsimmel szemben álló erők között egyre nagyobb teret nyernek az iszlám szélsőségesek, ugyanakkor az ellenzék Szírián belüli elfogadottsága korántsem egyértelmű, s Aszad sem bukott meg. Sőt, amerikai hírszerzési értesülések szerint a vegyi fegyverek átadásával megszilárdította a hatalmát.

A helyettes államtitkár mindezt azért tartotta fontosnak hangsúlyozni, mert egy keddi rendezvényen tett és a szerdai lapunkban ismertetett kijelentését úgy is lehetett érteni, hogy napirenden lenne a damaszkuszi nagykövetség újranyitása. – Aszaddal nem, de egy új, átmeneti szír nemzeti vezetéssel készek vagyunk teljes körű diplomáciai kapcsolatot fenntartani. Damaszkuszi visszatérésünknek politikai feltételei vannak – hangoztatta kérdésünkre a helyettes államtitkár.

A szír ellenzék köreiben zajló átrendeződést egyébként jól mutatja, hogy lemondott politikai posztjairól Walid al-Bunni, a Szíriai Nemzeti Tanács (SNC) külkapcsolatokban illetékes szóvivője, az SNC budapesti képviselője. A mérsékelt szárnyhoz sorolt al-Bunni Magyarországon végezte orvosi tanulmányait, a magyarul kiválóan beszélő orr-fül-gégész szakorvost ellenzéki tevékenysége miatt az Aszad-rezsim bebörtönözte. A szíriai felkelés 2011. márciusi kitörése és az SNC megalakulása után sokáig egy új szír vezetés külügyminiszteri posztjára is esélyesnek tartották a doktort.

A magyar diplomácia – több európai uniós országgal egyeztetve – 2012 decemberében ismerte el az SNC-t, mint a szír nép egyedüli jogos képviselőjét. Az Aszad-rezsim nagykövetségének emberei el is hagyták Budapestet, és a magyar diplomaták jelentős része is elutazott Damaszkuszból. Miután a magyar misszió közelében lévő autópálya, illetve katonai reptér is lényegében harctérré változott, Budapesten úgy döntöttek, felfüggesztik a nagykövetség tevékenységét, az épületet lezárták. Budai János damaszkuszi magyar nagykövet jó ideje Bejrútban állomásozik. A libanoni fővárosból is viszonylag jól rá lehet látni Szíriára, a két ország közötti határ nyitva van, Damaszkuszból pedig sokan utaznak Libanonba, hogy különböző ügyekben eljárjanak.

Szíriában jelenleg mintegy tucatnyi magyar állampolgár tartózkodik. A szóban forgó személyek családtagok, illetve olyan szakemberek, akiket cégeik a háborús helyzet ellenére a közel-keleti országban tartanak. A külügyi tárca továbbra is mindenkit eltanácsol egy szíriai utazástól, a helyzet rendkívül veszélyes, az ország tele van fegyveres bandákkal. Becslések 130 ezerre teszik a polgárháború halálos áldozatainak számát.

Wintermantel Péter elmondása szerint Magyarország eddig 450 ezer euró értékű humanitárius felajánlást tett a szíriai menekültek megsegítésére. Közben magyar részről a Szíriával szomszédos országokban elindítottak különböző humanitárius akciókat. Így segítik például az Irakban, a kurdok lakta Erbilben működő menekülttábort, Jordániában pedig a menekült szír családok gyermekeinek iskolai oktatását. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.