Schengeni útlevél gyorsan eladó

„Ami Máltán egyedülálló, az a korlátozások teljes hiánya, így ezzel a programmal lehet a leggyorsabban megszerezni az európai állampolgárságot.” Reklámszövegnek tűnik, és az is. A Zenturo ügynökség hirdeti a valóban nem mindennapi lehetőséget: a máltai kormány külföldi befektetőknek ajánl állampolgárságot, körülbelül egymillió euróért. S mivel egy máltai útlevél birtokosa egész Európába – sőt az Egyesült Államokba is – vízum nélkül utazhat, az EU-tagállamok egyáltalán nincsenek elragadtatva a korlátozások hiányától. Az Európai Parlament plenáris ülésén szerdán vitatják meg a témát.

– Jelentős az érdeklődés – mondta lapunknak Daniela Bugeja, a Henley & Partners munkatársa. Ez az ügynökség a máltai kormány koncessziós partnere, s a legtöbben eddig Oroszországból és Kínából keresték meg. Ám mivel az „útlevél-osztogatás” iránt más országokból, például Szíriából és Líbiából is sokan érdeklődnek, a kezdeményezést bíráló európai és amerikai illetékesek nemzetbiztonsági kockázatra hivatkoznak. Noha állampolgársági programok működnek más uniós tagállamokban is (Spanyolországban, Portugáliában, Görögországban, Cipruson vagy Magyarországon), Málta jóval engedékenyebb. Daniela Bugeja megerősítette: a kérelmezőknek nem kell Máltán lakniuk.

A határok nélküli Európában a máltai nagyvonalúság nem belügy.

– Schengen a kölcsönös bizalmon alapuló európai projekt, és ezt a bizalmat nem kellene efféle lépésekkel aláásni – panaszkodott Manfred Weber, a legnagyobb EP-frakció, az Európai Néppárt alelnöke. Bár hivatalosan az EU nem szólhat bele az új máltai törvénybe, a Financial Times brit napilap azt írja: uniós tisztségviselők négyszemközt elismerik, hogy a máltai lépés komoly biztonsági aggodalmakat kelt a többi tagországban.

Nem rajong az ötletért a máltai ellenzék sem. A Nemzeti Párt vezetője, Simon Busuttil máris megígérte, hogy kormányra kerülésük esetén visszavonják a törvényt, amely miatt Máltát a karib-tengeri adóparadicsomokhoz hasonlítják. A kritikák hatására Joseph Muscat miniszterelnök a napokban bejelentette, hogy módosítják a feltételeket. Az eredetileg beharangozott 650 ezer euró befizetése mellett (ez a nemzeti fejlesztési alapba megy) 350 ezer eurós ingatlanberuházást és 150 ezer eurós kötvényvásárlást is elvárnak.

– A biztonsági kockázatot kizárja, hogy négyszintű, szigorú ellenőrzésen kell átesnie minden jelentkezőnek – érvelt a Népszabadságnak a Henley & Partners munkatársa. Először is az ügynökség ellenőrzi, hogy a benyújtott dokumentumok valódiak-e, és hogy a pénz törvényes forrásból származik-e. A második körben a Henley & Partners – Daniel Bugeja szavai szerint – „nemzetközileg elismert és teljesen független” alvállalkozókat kér fel, hogy végezzenek háttérellenőrzést. A harmadik lépésben az ügynökség kockázatelemzést állít össze. Végül, a negyedik menetben a máltai hatóságok is megszűrik és szükség esetén meginterjúvolják a kérelmezőket.

Kérdés persze – veti fel az EUobserver hírportál –, mennyire hatékony rendőrsége és titkosszolgálata van a 420 ezer lakosú szigetországnak. Az Egyesült Államok a pénzmosás elleni máltai törvény hiányosságait is kifogásolta. Az állampolgárságról szóló új jogszabályt már jóváhagyta ugyan a kormány, és George Abela államfő is aláírta, a program indulásának dátumát azonban nem tűzték ki. Azt pedig, hogy szó sincs kiskapuról, amelyen át kétes személyek juthatnak be az EU-ba, azzal bizonygatják: a kérelmek jóváhagyása hat hónaptól két évig tart majd.

Az állampolgársági törvény ellen tüntet az ellenzéki Nemzeti Párt
Az állampolgársági törvény ellen tüntet az ellenzéki Nemzeti Párt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.