Hiába papol az egyházi blogger

Botrányt kavart az orosz ortodox egyházban az egyik legismertebb pravoszláv blogger. Andrej Kurajev protodiakónus az egyházon belüli „befolyásos meleglobbi diadalát” emlegetve írt internetes naplójában arról, miért bocsátották el a múlt év végén a Moszkvai Teológiai Akadémia professzori tisztéből.

Szerinte a döntés hátterében az áll, hogy nyíltan beszámolt egy vizsgálatról, amelyet a tatárföldi főváros, Kazany papi szemináriumában folytattak le, miután több hallgató is szexuális zaklatás miatt tett panaszt. A bejelentések nyomán indított ellenőrzés kiderítette: megalapozottak a vádak, az intézmény helyettes rektorát fel is mentették a posztjáról, de egyházi méltóságát megtarthatta, és hamarosan egy másik oroszországi városban, Tverben tűnt fel az ottani egyetem teológiai tanszékének vezetőjeként.

Kurajev atyának viszont tízévnyi ott végzett munka után ajtót mutatott a moszkvai akadémia tudományos tanácsa – a hivatalos indoklás szerint „meghökkentő publikációi” miatt. Közléseit több esetben is „botrányosnak és provokatívnak” minősítették, és nehezményezték, hogy csaknem két évvel ezelőtt, egy másik határozatban hiába figyelmeztették: a teológiai akadémia professzoraként felelősen kellene megválogatnia szavait, mert megnyilatkozásainak formája és stílusa alapján „az intézményről és az egész egyházról is véleményt alkotnak”.

Az 51 éves protodiakónus, aki internetes blogján a legkülönbözőbb társadalmi kérdésekről is értekezik, kétségkívül számos esetben a moszkvai patriarchátus hivatalos álláspontjától eltérő véleményt tesz közzé, amire szerinte minden joga megvan. A központi állásfoglalás nem tekinthető kötelező érvényűnek, ha nem egyértelmű vallási vagy erkölcsi kérdéseket, hanem politikai ügyeket érint – fejtegette egy bejegyzésében, hiszen „az egyház kizárólag a közös hit és nem a politikai rokonszenv vagy ellenszenv alapján egyesíti az embereket”. A moszkvai sajtó a leggyakrabban a Putyin-ellenes punkmiséje miatt elítélt Pussy Riot ügyét hozza fel a különvélemény példájaként. Kurajev atya ugyanis – noha még kiszabadulásuk után is keményen bírálta őket – túlzónak nevezte a punkegyüttes nemrég amnesztiával kiszabadult tagjaira kiszabott kétéves börtönbüntetést. Az Eho Moszkvi ellenzéki hangvételű rádióadónak még az ősszel azt mondta, elképzelhetőnek tartja, hogy húsz év múlva az egyházában sokan szégyellni fogják az ítéletet. A minap szóvá tette azt is, hogy a patriarchátus egyik nyomdájában készítettek egy Sztálin emlékének szentelt 2014-es naptárt, igaz, később azt az információt is nyilvánosságra hozta, amely szerint már leváltották az igazgatót, aki a megrendelést elfogadta és teljesítette.

Professzori elbocsátása után, ha lehet, Kurajev atya még aktívabbá vált a blogoszférában. Miközben többször is hangoztatta, hogy mit sem csorbult hite és a pátriárka iránti hűsége, az utóbbi napokban – még a hét elején ünnepelt pravoszláv karácsony alatt is – főleg az általa kirobbantott botránnyal foglalkozik. Olykor naponta több, helyenként a homofóbiába hajló, de inkább az egyházon belüli viszonyokat kritizáló bejegyzést is közzétesz. Például arról, hogy a homoszexuális főpapokról már az 1980-as évek óta van tudomása, de akkor ezek inkább pletykák, célzások voltak, és gyakran még az informátorai is azt kérték, ne tegye közzé a molesztálásokról szóló értesüléseket. Most viszont több olyan levelet is nyilvánosságra hozott, amely ilyen, néha pedofíliára is utaló eseteket idéz fel. Egyikük például „rendszert” lát abban, ahogy a papi szemináriumokban a tanárok egy része magához édesgeti a hallgatókat, akik közt – mint Kurajev egy interjúban megjegyezte – 17 éves fiatalok is lehetnek. Maga a blogger egyházfi beszámol arról, hogy járt olyan püspöki rezidencián, amelynek korábbi lakója külön hálószobákat tartott fenn fiatal kedvenceinek, sőt egy olyan esetet is megemlít, amikor egy mára magas rangig jutott pap egy faluban megerőszakolt egy templomi énekes fiút. A pravoszláv egyház háromszáz püspöke közül legalább ötven érintett – írta a probléma súlyáról egy kommentárhoz fűzött válaszában.

Merthogy a botrány után egyre többen olvassák amúgy is sokat látogatott internetes naplóját. Bejegyzéseit százával, sőt ezrével követik a kommentárok, vagyis komoly befolyása van a közvéleményre, és nem csak a világhálón. Az Izvesztyija moszkvai napilap az orosz pravoszláv egyház egyik legjobb misszionáriusának nevezte, akinek köszönhetően az elmúlt negyedszázadban százezrek, ha nem milliók fedezték fel maguknak a hitet. A Grani.ru internetes portál arra emlékeztetett, hogy Kurajev a világi sajtóban a legtöbbet idézett egyházi személyiségek közé tartozik, egy tavaly év végi internetes szavazáson pedig a legbefolyásosabb orosz értelmiségiek listáján a 12. lett, egy hellyel még Kirill pátriárkát is megelőzve.

 

Andrej Kurajev
Andrej Kurajev: provokatív és túl kritikus az ortodoxoknak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.