Nyerni nem fog, de győzni akar

Március 15-én született, és éppen az elnökválasztás idején lesz ötvenhat éves. Bárdos Gyula elmosolyodik: – Szlovákiai magyar államfőjelöltként legalább van mivel büszkélkednem.

Sok minden mással is. A Pozsonyban született Bárdos az első magyar elnökjelölt Szlovákiában. Az sem lebecsülendő, hogy a Magyar Közösség Pártja (MKP) országos tanácsának hetven tagja kivétel nélkül igennel voksolt a titkos szavazáson. Még csak nem is tartózkodott senki, ilyesmi a testület ülésén még sosem fordult elő. – A pártcsatáktól, személyeskedésektől feldúlt szlovákiai magyar politikai színtéren integráló személyiség. A hangsúly e két utóbbi szón van – jellemezte őt Berényi József pártelnök.

A Comenius Egyetem bölcsészkarán szerzett diplomát, újságíróként kezdte a pályafutását. A rendszerváltás után a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom szóvivője, évek múltán a vezetőségi tagja, 1996-tól az MKP parlamenti frakcióvezetőjeként, legutóbb az országos tanács elnökeként tevékenykedett. Két éve a felvidéki magyarok társadalmi és kulturális szövetsége, a Csemadok élére kerestek megfelelő személyt. Őt találták és választották meg.

– Utálom a fellengzős szavakat, mégis őszintén azt mondhatom, hogy minden eddigi tisztségemet a közösségünk szolgálatának tartottam. A mostani felkérést is ilyen meggondolásból fogadtam el. Továbbá azért, hogy ezzel is igazoljuk: a felvidéki magyarok nem másodrangú, hanem egyenjogú állampolgárok, akik szabadon kívánnak élni az alaptörvény által szavatolt jogaikkal – szögezi le. Ugyanilyen határozottsággal utasítja el azokat a bírálatokat is, amelyek szerint indulásával még inkább megosztja a szlovákiai jobboldalt. – Szamárság, hiszen ezen a térfélen már tizenegy vetélytársam van. A hatalmon lévő Smer-SD jelöltje, Robert Fico kormányfő vagy más baloldali elnökjelölt ellen majd a második fordulóban kell összefogni – érvel.

Ismét elneveti magát Bárdos Gyula, amikor a családjáról faggatom. – Én nemcsak ebben az országban, hanem odahaza is kisebbségben élek – feleli. A felesége, Ágnes előadóművész, Kinga leányának most jelent meg első verseskötete, az Átutazoo, Révkomáromban pedig üvegfestőként mutatkozott be. A kisebbik lánya, Judit színésznő, a Dom (Ház) című szlovák filmben nyújtott teljesítményéért megkapta a trencsénteplici fesztivál Kék Angyal- és Igric-díját, múlt nyáron pedig a pozsonyi Várjátékokon Violaként aratott kirobbanó sikert a Vízkereszt vagy amit akartokban, az előadást vendégként Eszenyi Enikő rendezte.

Bárdos félig tréfásan folytatja: – Kénytelen voltam a Pozsonyhoz közeli Szencen családi házat építeni, mert panelházban az olvasópróbák okozta hangzavart nehezen viselték a szomszédok – sóhajt fel. Elárulja, hogy még mindig törleszti a jelzáloghitelt. – Akadtak, akik megkörnyékeztek, nagy pénzeket is ígértek, különböző szívességek, ügyeskedések fejében, de én szeretek jól aludni, reggelente pedig a tükör előtt nyugodtan, biztos kézzel borotválkozni. Családi házat manapság még képviselői fizetésből sem lehet kölcsön nélkül felépíteni.

A mostanában induló kampányra az MKP vesz fel kölcsönt. – Több leendő ellenfelem bejelentette, hogy százezer eurót saját megtakarított pénzéből fordít erre a célra, ezen kívül bíznak a szponzorok támogatásában is. Mi ekkora összegre gondolni sem merünk. Nem látványos, hanem tartalmas rendezvényekre készülünk – hangoztatja. Széttárja a karját, amikor a győzelmi esélyeiről kérdem. – A közhangulatot ismerve, alighanem fényévnyire vagyunk attól, hogy Szlovákiának magyar köztársasági elnöke legyen. Ezért már azt is politikai győzelemnek tartom majd, ha heteken át a szlovákiai magyarság és a többi, itteni kisebbség helyzete, sokféle gondja kerül a közbeszédbe és a média figyelmébe, mert ezeknek hangot adok. S még nagyobb fegyvertény lesz, ha a Híd párt szimpatizánsai, továbbá a többi szlovákiai nemzeti kisebbség tagjai és a demokratikusan gondolkodó szlovák polgárok közül is minél többen megtisztelnek a bizalmukkal – közli elszántan.

Robert Fico indul a legjobb eséllyel a márciusi voksoláson

Bárdos Gyula, az MKP államfőjelöltje már biztosan indulhat a márciusi szlovákiai elnökválasztáson. Tizenhat szlovák parlamenti képviselő aláírásával támogatta őt, és ezzel teljesítette a voksoláson való indulás feltételét, miszerint ehhez legalább tizenöt honatya támogatására vagy tizenötezer polgár aláírására van szükség. Ez utóbbi összegyűjtése azért okoz nehézséget a polgári jelöltek számára, mert Pavol Paska házelnök csak karácsony előtt hirdette ki a szavazás időpontját, amely leginkább pártbeli társának, Robert Ficónak felel meg, aki kormányfőként szinte naponta szerepel a szlovákiai médiában. Kihívói viszont csak rövid kampányban népszerűsíthetik a programjaikat, ugyanakkor a feltételek egyikét január 9-ig kell teljesíteniük. Lapunknak nyilatkozva Fiala Ilona, az MKP szóvivője közölte, hogy Bárdos Gyulának csütörtökig valószínűleg sikerül összegyűjtenie a tizenötezer támogató aláírást, vagyis a polgárok jelöltje is lehet.

Az elnökválasztás első fordulóját március 15-én tartják. Ha egyik jelölt sem kapja meg a leadott érvényes szavazatok több mint ötven százalékát, akkor két héttel később második fordulót rendeznek, amelyen a két legjobban szereplő személy méretteti meg magát. Eredetileg tizenhat államfőjelölt jelezte az indulási szándékát, de az említett feltételeket nyilvánvalóan többen nem tudják teljesíteni, ezért a végleges lista csak e hét végén alakul ki. Toronymagas esélyesnek Robert Fico jelenlegi kormányfőt tartják, aki a Smer-SD színeiben indul.

Kihívói között szerepel a szlovák kereszténydemokrata Pavol Hrusovsky volt házelnök is, akit többek közt a Bugár Béla vezette Híd parlamenti képviselői is támogatnak. (Sz. J. P.)

Bárdos Gyula, az MKP jelöltje
Bárdos Gyula, az MKP jelöltje
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.