Sarki örvény hozott rekordhideget

Újabb természeti csapással kell megbirkóznia a hét első felében Kanadának, az amerikai Közép-Nyugatnak, illetve az ország északi államainak. A múlt heti hatalmas havazás után helyi idő szerint vasárnap estére évtizedek óta nem tapasztalt hideg érte el a térséget. A sarki levegő ezután tovább folytatta útját dél, illetve kelet felé: hétfőn már egyre több amerikai államra adtak ki figyelmeztetést a meteorológusok.

A múlt heti, átlagosan 60 centiméteres hótakarót hozó vihar következtében tizenhatan vesztették életüket, és 3700 repülőjáratot töröltek el – írja a BBC. A nehéz, hideg levegővel érkező újabb sarki örvény is halálos lehet, figyelmeztettek a hatóságok, amelyek kérik az érintett államok lakosságától, hogy minden óvintézkedést tegyenek meg. „Az elmúlt két évtized leghidegebb időjárására kell számítani az ország középső és északi részein” – adta ki a figyelmeztetést az amerikai meteorológiai szolgálat, amely szerint a szél miatt egyes helyeken akár –51 Celsius-fokos hidegre is számítani lehet. A jelentés hatására a minnesotai kormányzó arra utasította az állami fenntartású iskolákat, hogy maradjanak zárva. Chicagóban, Illinois legnagyobb városában sem volt tanítás tegnap. Indiana állam legtöbb megyéjére pedig olyan figyelmeztetést adtak ki, amely lehetővé teszi, hogy a hatóságok bármelyik pillanatban megtiltsák, hogy az emberek autóba üljenek és az utakon tartózkodjanak. Az ohiói Clevelandben tegnap és ma mind a húsz városi szabadidőközpontot melegedőhelynek nyilvánítva nyitva tartották, illetve tartják. Emellett – sok más városhoz és államhoz hasonlóan – megkérték a lakosságot, hogy maradjon otthon, idős rokonaira, szomszédaira pedig figyeljen oda.

A BBC helyszíni jelentései szerint tegnap azokban az államokban, ahová még nem érkezett meg a hideg és a hó, az emberek „kifosztották” a boltokat. Az utak jégtelenítésére alkalmas sót már sehol sem lehetett kapni, és mindenki két-három hólapáttal felszerelkezve igyekezett haza a szupermarketekből. A Reuters szerint éppen a hideg mentheti meg az amerikai kereskedőket a „szűkös” januártól. Ilyenkor, karácsony után már senki sem vásárol, a boltok már csak arra várnak, hogy mikor tehetik ki a tavaszi árut. Ám most a hideg miatt minden téli holmi elkel: kabátok, sálak, sapkák.

Jeges szakállát mutatja a 66 éves Lee Tuttle a Michigan állambeli Flintben
Jeges szakállát mutatja a 66 éves Lee Tuttle a Michigan állambeli Flintben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.