Otthonról dolgozik Merkel

Síbalesetet szenvedett Svájcban Angela Merkel német kancellár – tudatta hétfőn a német kormányszóvivő. Steffen Seibert azt is hozzátette, hogy a baleset még az óévben történt, a kancellár a múlt héten már Berlinben volt, itt vették fel a szokásos újévi tévéüzenetét is. Merkel St. Moritz mellett töltötte karácsonyi szabadságát, ahol sífutással kapcsolódott ki. Az 59 éves politikus azonban olyan szerencsétlenül esett, hogy részleges medencetörést szenvedett. Az ilyen sérüléseknél a pihenés az egyetlen, ami segíthet, műtétre nincs szükség – idézte német orvosok véleményét a Spiegel Online. Merkel kezdetben csak zúzódásra gyanakodott, de amikor a fájdalom nem akart múlni, felkereste az orvosát: ekkor állapították meg, hogy a bal oldali medencecsontja egy helyen eltört. Ez meglehetősen fájdalmas sérülés, és a gyógyulás attól függ, mennyit tud pihenni a beteg.

A kormányszóvivő bejelentette: törölni kellett Merkel külföldi programjait, legalább három hétig biztosan nem utazhat külföldre. Szerdán –mint az újonnan választott német kormány vezetője – Lengyelországba készült, csütörtökön az új luxemburgi miniszterelnököt fogadta volna. Ám ehelyett kénytelen lesz ágyban maradni.

A nemzetközi sajtó máris levonta a következtetést, hogy a németekre rájár a rúd a sípályákon. Michael Schumacher hétszeres Forma–1-es világbajnok december 29-én szenvedett életveszélyes balesetet, és azóta is mesterséges kómában tartják. Állapotáról állítólag szerdán adnak majd ismét tájékoztatást a francia Grenoble város egyetemi kórházának orvosai.

Merkel ehhez képest olcsón megúszta, Steffen Seibert szóvivő hangsúlyozta is, hogy a kancellár mérsékelt sebességgel haladt. Tény azonban, hogy a kiesése a lehető legrosszabbkor jön, hiszen Európa legalább fél éve arra vár, hogy legyen ismét hatékony német kormány. Először a szeptember végi választások miatt halogattak fontos európai (és német) döntéseket, majd csaknem három hónapig tartott, amíg sikerült megállapodni a szociáldemokratákkal a nagykoalíciós szerződésről. Amikor már mindenki azt hitte, hogy végre beindul a német politika, akkor kényszerül pihenőre a kancellár.

A német alkotmány előírásai szerint a kancellár akadályoztatása esetén helyettese viszi az ügyeket. Ez a nagykoalíciós szerződés értelmében Sigmar Gabriel gazdasági és energiaügyi miniszter, az SDP elnöke. De a kancellár gondoskodhat más helyettesítésről – teszi hozzá a szabályozás. Merkel erre nem tart igényt, otthonról simán kézben tudja tartani az ügyeket. A kancellár amúgy is arról híres, hogy szívesen intéz ügyeket SMS-en és telefonon keresztül, ebben most sem lesz fennakadás. „Teljesen kommunikáció- és tárgyalóképes” – biztosította a közvéleményt a szóvivő. Ha a jelenléte nagyon fontos, mankókkal meg tud jelenni. A kabinet első ülésén szerdán mindenképpen ott lesz.

Nem ez az első eset, hogy Angela Merkel mankókra kényszerül – emlékeztet a Süddeutsche Zeitung. Amikor 2011-ben megoperálták a térdét, egy darabig ezekkel közlekedett. Az otthonról végzett munka egyébként egyre elterjedtebb a német kormánytagok körében: először Ursula von der Leyen (CDU) jelenlegi védelmi miniszter jelentette be, hogy hét gyerekére való tekintettel bizonyos ügyeket otthonról intéz majd, majd Manuela Schwesig (SPD) családügyi miniszter is követte a példáját. Hozzájuk csatlakozott nemrég Sigmar Gabriel SPD-elnök és gazdasági miniszter, aki közölte: minden szerda délután maga megy kislányáért az óvodába.

Merkel már 2011-ben is mankókkal közlekedett
Merkel már 2011-ben is mankókkal közlekedett
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.