Vallási meggyőződésből harcoltak Afganisztánban

Szlovákia befogadott az Egyesült Államokból három kínai ujgurt, akik az óesztendő utolsó napjaiban már meg is érkeztek új tartózkodási helyükre –adta hírül a pozsonyi belügyminisztérium. A közlemény arról is tájékoztat, hogy mindhármukat – tizenkilenc társukkal együtt – több mint egy évtizeddel ezelőtt Afganisztánban fogták el, majd a guantánamói amerikai katonai támaszponton börtönözték be. A vizsgálatok és a kihallgatások alapján már 2003-ban bebizonyosodott, hogy nincsenek kapcsolataik sem az al-Kaidával, sem a tálibok vezetőivel, sem pedig más terrorszervezetekkel, hanem muzulmánokként, vallási meggyőződésből harcoltak a közép-ázsiai országban. Ezt a tényt 2008-ban az illetékes egyesült államokbeli bíróság is megerősítette, felmentette őket a vád alól, és elrendelte a szabadon bocsátásukat. Azóta megfelelő letelepedési helyet kerestek nekik, így kötöttek ki Szlovákiában. Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma ugyancsak közleményben fejezte ki háláját. Pozsony humanitárius gesztusa hozzájárult a guantánamói börtön fokozatos felszámolásához, ahol már csak 155 embert tartanak fogva – hangsúlyozza a dokumentum.

Az év végi ünnepek miatt Pozsonyban egyelőre nem jelentek meg kommentárok a történtekről. Az internetes portálokon viszont többen rámutattak, hogy Kína továbbra is terroristának tartjamind a huszonkét elfogott ujgurt, s követeli mindannyiuk kiadatását. Véleményük szerint a három befogadott emiatt nem lesz biztonságban Szlovákiában. – Ha pedig nem teszünk eleget a kínaiak várható kérésének, akkor ennek a két ország gazdasági együttműködése látja majd a kárát – írja egy honlap, az Aktualne.sk egyik kommentelője.

Ezekről az aggodalmakról lapunk illetékeseket is megkérdezett. Boris Gandel, a pozsonyi külügyminisztérium szóvivője azt válaszolta, hogy a befogadott ujgurok ügyével kizárólag a belügyi tárca foglalkozik. Ott viszont kolléganője, LuciaGarajová csak annyit közölt, hogy a mostani döntés annak az egyezségnek a folytatása, amelyet több NATO- és uniós tagország – köztük Szlovákia – kötött az Egyesült Államokkal a terrorizmus gyanúja alól felmentett és szabadon bocsátott foglyok befogadásáról és a további életükkel kapcsolatos feltételek megteremtéséről. A belügyi szóvivő emlékeztetett arra is, hogy 2010-ben Szlovákia már letelepedési engedélyt adott három – egy-egy egyiptomi, tunéziai és azerbajdzsáni – szabadultnak. – Közülük ketten már elhagyták Szlovákiát – tette hozzá Lucia Garajová, további részleteket azonban nem volt hajlandó elárulni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.