Nem akarnak „újabb Szovjetuniót”

A kormányzati épületek blokádjának bővítésére szólítottak föl tegnap a kijevi Függetlenség terén, azaz a Majdanon tartott népi gyűlésen az ellenzék vezetői.

Arszenyij Jacenyuk, a Batykivscsina (Haza) párt vezetője kijelentette: mostantól az egész kormányzati negyedre kiterjednek a tiltakozó akciók, mindennap egy új hivatalt vesznek blokád alá a tüntetők, akiknek egy csoportja tegnap barikádok és sátortábor építésébe kezdett a kormányközpont, valamint az elnöki hivatal közelében. A tegnapi nagygyűlésen ismét hatalmas volt a tömeg, bár a létszámról igencsak eltérő becsléseket tettek közzé.

Az UNIAN hírügynökség legalább százezer, a Newsru.ua internetes portál csaknem egymillió emberről írt, míg a Batykivscsina félmillió résztvevőről számolt be. Az Európai Unióval tervezett, de váratlanul elmaradt társulást sürgető szónokok továbbra is a kormány távozását, előre hozott parlamenti és elnökválasztásokat követeltek. Vitalij Klicsko, az UDAR párt elnöke például arról beszélt, hogy az összegyűltek nem akarnak olyan országban élni, ahol „a korrupció kormányoz, és nincs igazság”, de egyszersmind békés tiltakozásra szólított fel.

A politikai válság rendezéséhez az Európai Unió is segítséget akar adni. Az UNIAN jelentése szerint telefonon beszélt egymással Viktor Janukovics államfő és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. Barroso a polgári szabadságjogok tiszteletben tartására szólított fel. Mindketten a feszült helyzet békés rendezésének szükségességét hangsúlyozták, és megállapodtak abban, hogy a héten Kijevbe utazik az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Catherine Ashton.

Valószínűleg sokakat vittek ki a Függetlenség terére azok a szombaton, egy brit újságíró Twitter-üzenetei nyomán elterjedt hírek, amelyek szerint Janukovics és Vlagyimir Putyin orosz államfő pénteki megbeszélésén megállapodás született arról, hogy Ukrajna a mostani ár feléért kap orosz gázt, és sok milliárd dolláros hitelre is számíthat Moszkvától, cserébe viszont csatlakozik az Oroszország vezette, sokak által a Szovjetunió feltámasztására tett kísérletnek tartott vámunióhoz.

A hírt cáfolta Mikola Azarov ukrán miniszterelnök, és Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov is azt mondta, hogy semmilyen konkrét egyezség nem született, a tárgyalásokat december 17-én Moszkvában folytatják. A Majdanon azonban téma volt az állítólagos alku. A tüntetők tiltakozásul a közelben ledöntöttek egy Lenin-szobrot, Jacenyuk pedig arra figyelmeztetett, hogy „bármilyen, egy új Szovjetunió létrehozásáról szóló megállapodás az ország kettészakadását jelenti”. A Reuters által idézett kijelentés arra utal, hogy Ukrajna nyugati és középső részének – a Majdanon is nagy létszámban képviselt – lakossága többségében az uniós közeledés mellett van, míg a keleti régiókban oroszbarát a hangulat.

Az európai integrációt elkerülhetetlennek tartja az elemzők jó része is. Vagyim Karaszjov politológus, a kijevi Globális Stratégiák Intézetének igazgatója nemrég azt mondta a Népszabadságnak, hogy „vámunió nem lesz, mert azt az ukrán polgárok nem engedik”, az uniós társulás viszont csak idő kérdése. Hasonló véleményen van egy másik ukrán politológus, Dmitro Vidrin is. A tömegvonzás törvénye nemcsak a fizikában, hanem a geopolitikában is érvényesül, azaz Európa, amely Oroszországnál sokszor nagyobb potenciált képvisel, magához vonzza a környezetében lévő kisebb egységeket, így Ukrajnát is, és ez nem függ a hivatalnokok akaratától – mondta lapunknak.

Kormányellenes jelszavakat skandál egy tüntető a tiltakozó megmozdulások fő helyszínén, a kijevi Függetlenség terén
Kormányellenes jelszavakat skandál egy tüntető a tiltakozó megmozdulások fő helyszínén, a kijevi Függetlenség terén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.