Joggal tűzhetik majd ki a székely zászlót

Már elkészült, és a román kormány hamarosan elfogadhatja azt a határozatot, amely tárgytalanná tenné a székelyföldi jelképek ellen folyó bírósági perek sorozatát – értesült a Népszabadság. A Kovászna megyei prefektus valóságos hadjáratot folytat a székely jelképek ellen.

A saga legújabb fejezetét kedden írták Brassóban, abban a perben, amelyben a Kovászna-megyei prefektus a színeit tekintve a székely zászlót idéző sepsiszentgyörgyi városi lobogó törvénytelenné nyilvánítását kérte. Az ítélethirdetést novemberre halasztották, miután a Hargita, Kovászna és Maros Megyei Románok Fóruma belépett a perbe a kormánybiztos oldalán. Szeptemberben 2300 magánszemély és civil szervezet csatlakozott a perhez a polgármesteri hivatal mellett. Antal Árpád azért kezdeményezte a „polgári védelmet”, mert kedvezőtlen döntés esetén csak magánszemélyek vihetik tovább a pert a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságára.

Varrják a csillagot egy székely zászlóra a Csibész Alapítvány csíkszeredai varrodájában. Csak provokáció a szavazatokért?
Csíkszereda, 2013. február 13. A csillagot varrja fel egy székely zászlóra Tulit Erzsébet mesterasszony a Csibész Alapítvány csíkszeredai varrodájában 2013. február 13-án. MTI Fotó: Haáz Sándor

Korábban ugyancsak a brassói táblabíróság érvénytelenítette Kovászna megye zászlaját. Tucatnyi per zajlik olyan székelyföldi polgármesterek ellen, akik a hivatalukra Románia és az Európai Unió zászlaja mellett kitűzték a székely lobogót is. Utóbbiak közül Uzon község az első, amelyet a brassói táblabíróság jogerős ítéletben kötelezett, hogy távolítsa el a polgármesteri hivatal homlokzatáról a székely zászlót. Ráduly István polgármester szerint az ítélet a legjobb esetben is furcsa, a romániai törvénykezés tételesen csak a más államok lobogóinak kitűzését tiltja, illetve korlátozza bizonyos alkalmakra, például hivatalos látogatások idejére. A prefektus ezzel szemben azt állítja, az önkormányzatoknak nincs joguk saját zászlót használni, mivel erről a törvény nem rendelkezik.

– Jogot végeztem, de olyat nem tanultam, hogy ami nem tiltott, azt nem szabad. Nem egy idegen ország zászlaját tettük ki és tartjuk azóta is a városháza homlokzatán, hanem a székelység, egy kisebbség szimbólumát – fejtegette a polgármester a román miniszterelnök korábbi ígéretére utalva. Victor Ponta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség májusi csíkszeredai kongresszusán kijelentette: tiszteli a székelyek szimbólumait. Majd olyan törvényre tett ígéretet, amely Románia és az Európai Unió hivatalos zászlaja mellett elismeri a helyi jelképeket.

Frunda György, a román miniszterelnök tiszteletbeli tanácsosa lapunknak elmondta, hogy kormányhatározattal fogják kiegészíteni a jelképhasználatról rendelkező törvényt. A kabinet lényegében azt tisztázná, hogy törvényes a helyi közösségek jelképeinek kitűzése a középületekre. Frunda úgy véli, azért sem halogathatják az ügy megoldását, mert a román miniszterelnök Strasbourgban, az Európa Tanács előtt megígérte: biztosítja a helyi közigazgatási intézményeknek a jogot saját zászlajuk kitűzésére. A készülő rendelkezés hatásait firtató kérdésünkre a jogász-politikus azt válaszolta: „Szerintem a kormányhatározat megjelenésével valamennyi per megszűnik”.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.