Rokonok, komjáti kivitel

Szlovákiában újabban egyre több munkanélküli és kisvállalkozó sóhajtozik úgy, hogy „bárcsak komjáti (Komjatice) lenne!”. Az érsekújvári járásban lévő, mintegy négy és fél ezer lelket számláló falu a múlt héten a szlovák újságok címlapjára került.

Méghozzá az onnan származó Lubomír Jahnáteknek köszönhetően, aki korábban gazdasági, most agrárminiszterként erősen a szívén viseli földijeinek, különösen a családtagjainak és a rokonságának sorsát. Jahnátek még a szlovák gazdasági tárca élén beprotezsálta a vejét a Transpetrol állami vállalat felügyelőbizottságába. Később pedig az alig harmincesztendős fia az állami többségi tulajdonú atomenergia-ipari társaság (JESS) vezérigazgatója lett. A cég létrehozását néhány hónappal korábban éppen a miniszter javasolta.

Minderre csak a minap derült fény, amikor a pozsonyi Sme oknyomozó újságírói Robert Fico második kabinetjében az agrártárca élére került, a kormányfő „jolly jokerének” számító politikus újabb húzásaira figyeltek fel. Kiderítették, januárban hat pályázatot írtak ki, amelyre összesen hatan jelentkeztek, így mindannyian nyertek. Ráadásul valamennyien komjátiak. Marek Gocník, a Fico vezette szociáldemokrata párt, a Smer helyi szervezetének elnöke került az uniós pályázatokat elbíráló főosztály élére, az ellenőrök vezetője a miniszter unokaöccse, Lukás Pesek lett.

A hivatalvezetői tisztségbe unokahúgát, Petra Bohunovát ültette. Két keresztfiának részmunkaidős állást talált. A tárca új kommunikációs igazgatójává a szintén komjáti Peter Hajnala avanzsált. A riporterek kiszimatolták, hogy a pályázati kiírás mindössze a minisztérium belső elektronikus levelezőrendszerében jelent meg. Ott is csak néhány órára. – A törvényt tiszteletben tartottam, a pályázat feltételeit nyilvánosságra hoztam, a moralizálás pedig nem érdekel! – harsogott vasárnap Lubomír Jahnátek a TA 3 hírtelevízióban. Majd azzal vágott vissza, hogy ő tulajdonképpen rágalmazás áldozata.

 – Nemrég az agrártárca sok millió eurós bírsággal sújtott négy szlovákiai üzletláncot, mert visszaéltek erőfölényükkel, továbbá lejárt szavatosságú élelmiszereket árusítottak. Nagy nyomás nehezedett rám, hogy vonjam vissza a pénzbüntetéseket, de nem tágítottam. Erre lejárató kampányt indítottak ellenem és a rokonaim ellen – hangoztatta. Miroslav Kern, a Sme munkatársa átlátszó mellébeszélésnek nevezte Jahnátek magyarázkodását.

Majd hétfőn újabb botrányos ügyeket szellőztetett meg. A komjáti óvoda 280 ezer eurót nyert uniós pályázaton az épület tatarozására. Tavaly decemberig kellett volna befejezni a munkálatokat, de a felújítással alighanem jövő szeptemberig sem végeznek, mert a polgármesteri hivatal sokáig nem tudta előteremteni az önrészt. Kiszállt a kéttagú ellenőrző bizottság, ennek mindkét tagja komjáti tisztségviselő volt. A késést végül indokoltnak ítélték, a brüsszeli pénzt így nem kell visszafizetni. Ezt Marek Gocník személyesen közölte a helyi óvoda és általános iskola igazgatónőjével.

Aki nem más, mint Marta Gocníková, a felesége. – Máshol ezek az urak nem ilyen nagyvonalúak! Mi a betervezett piros járdakövek helyett ugyanolyan árban csak sárgát tudtunk beszerezni, s ezért tartottak vissza több ezer eurót a megítélt összegből – nyilatkozta Iveta Rusinová, Korompa (Krompachy) polgármestere. Másfél évvel ezelőtt Robert Fico még az ellenzékből azt ígérte, ha ismét kormányfő lesz, s valamelyik miniszterére csak a korrupció árnyéka vetül, öt percen belül kirúgja. Most viszont a nyilvánvaló tények ellenére több mint egy hete hallgat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.