Bulgária: Messiás nincs a láthatáron

Különös lélektani háború zajlik Bulgáriában: a tüntetések immár több mint egy hónapja tartanak a balkáni országban. A néha nagyon nagy tömegek a kormány lemondását követelik azóta, hogy a szocialisták által támogatott kabinet – amiben koalíciós partner a török kisebbség pártja (DSZP) – egy gyanús hátterű médiatulajdonost nevezett ki a legfontosabb belső titkosszolgálat élére.

Deljan Peevszki gyorsan lemondott a tisztségéről, de a vihar nem ült el. Sőt! A tüntetések országos tiltakozó mozgalommá lettek.

A folyamatos utcai tiltakozások résztvevői az oligarchák hatalmának megdöntését és a Plamen Oresarszki vezette kormány távozását követelik. A tüntetők időről időre fontos közlekedési csomópontokat foglalnak el, gyakran lehetetlenné teszik a képviselőknek a parlament épületébe való bejutást. Olyankor ott kávéznak, néha táncolnak. Erőszak nincs a megmozdulásokban. A belügyminiszter tegnap kijelentette: a kormány nem tervezi a tüntetéssorozat leállítását.

Bulgáriában először februárban mentek ki tömegesen az utcára. Most másfajta embereket látni – nem a nélkülözők, a számlakárosultak tüntetnek – akik a tél végén –, hanem a középosztály. Hiányoznak az erőszakos és az önpusztító elemek, amelyeken az év elején megdöbbent Bulgária és a világ. Az egyik külföldi elemző azt írta, hogy a tavaszi tüntetéssorozat „baloldali” volt, a mostani inkább „jobboldali”. Ez annyiban igaz, hogy az égbe szökő villanyszámlák miatt akkor mentek az utcára, amikor a hatalmat a jobbközép GERB (Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért) párt gyakorolta.

A májusi választások óta viszont egy inkább baloldalinak mondott koalíció van hatalmon. Igaz, hogy fennmaradását a szélsőjobboldalnak köszönheti. A hatalom főembere Szergej Sztanisev, szocialista pártelnök, aki névleg elítéli a szélsőjobboldali Ataka rasszista kirohanásait. De mint háttérszövetségessel számol az Ataka párttal, pozíciókat is adott nekik. Ezért a szocialista párton belül bírálják, néhányan tüntettek is emiatt a szófiai pártszékház előtt. A párt gyenge, széteső, és rettenetesen fél attól, hogy egy új választáson a GERB visszatér a hatalomba. Az is gyengíti a pozíciót, hogy immár a harmadik EU-s tagállam szófiai nagykövete adott ki olyan nyilatkozatot, amely diplomatikus formában, de támadja a szocialisták vezette kormányzatot. Most a holland nagykövet szólított fel arra, hogy a kormány hallja meg a tüntetők hangját.

Felmerül: milyen szerepe van a kisebbségi pártnak? A DPSZ a liberálisokkal és a szocialistákkal korábban is volt már koalícióban. A törökök, bolgár muzulmánok és romák pártja biztos szereplő a bolgár parlamentben, szavazótábora fegyelmezetten részt vesz a választásokon, akár külföldön is. A párt korábbi vezetőjét a bolgár nyilvánosságban gyakran mindent ellenőrző maffiafőnökként állítják be. (A keresztapa nem lenne stílusos egy muzulmán közegben.) Valóban Ahmed Dogan képes volt arra, hogy pártját egyben tartsa, védelmezze a bulgáriai törökség érdekeit, s nem okozott gondot neki, hogy mandátummal, befolyásos állással szerezzen támogatást a Peevszki-féle oligarcháktól. Dogant és pártját azért nem támadja a liberális oldal, mert nem akarnak rasszistának feltűnni. Most Lütfi Mestan, a párt jelenlegi elnöke már hajlandó lenne új koalícióra, amelyben a GERB is részt vesz.

A jobboldal szétesett. Hiába övék a legtöbb mandátum, nem tudtak kormányt alakítani. A párt vezetői ellen a kormányzati idejük alatt elkövetett törvénysértések miatt eljárás folyik. A GERB nem vesz részt a parlament munkájában, nem tárgyal a többi párttal. Csak arra az időre hajlandó bemenni a parlamentbe, amikor az új választójogi törvény kerül napirendre. Olyan reformot akarnak, amely a mostani arányos helyett többségi rendszert vezet be, és ezzel a jobboldal újra megszerezhetné a kormányzást.

Bojko Boriszov korábbi miniszterelnöknek a tüntetésekkel kapcsolatban eddig egy megjegyzése volt. Azt mondta, hogy az emberek tavasszal az árak, most pedig az értékek miatt mentek az utcára. Ez nem igaz. Bulgáriában akkor és most is a politikai elittel szembeni általános elégedetlenség vitt tüntetőket az utcára. A tiltakozók azt mondják a Facebookon, a Twitteren és más internetes fórumokon, hogy a pártok és a politikusok hiteltelenek mind. Korábban a bolgárok hittek a politikai megváltókban. Ilyen volt a hatalomba visszatérő II. Szimeon cár, később pedig maga Boriszov, a keménykötésű, egyszerű gondolkodású rendőr. Csalódtak. Új messiás nem jelentkezett, most mindenkit elkergetnének.

Történelmi jelmezekbe, francia forradalmároknak öltözött demonstrálók Szófiában
Történelmi jelmezekbe, francia forradalmároknak öltözött demonstrálók Szófiában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.