Szülni fog a 11 éves megerőszakolt kislány

Sebastián Pinera chilei elnök nyilvánosan kérte fel szerdán az egészségügyi miniszterét, hogy személyesen törődjön egy mindössze 11 éves, várandós lány sorsával, akit a nevelőapja erőszakolt meg, és ejtett teherbe. A Belén néven ismertté vált kislány ügyében a nagymamája még június 11-én feljelentést tett Puerto Montt kikötőváros rendőrségén.

A kislány egyszerre híressé vált a 16 milliós dél-amerikai országban, ahol semmilyen körülmények között nem engedélyezett a művi vetélés. Az eset persze felkavarta az abortuszvitát.

Civil szervezetek, sőt az őszi elnökválasztásokra készülő politikai pártok közül is néhányan felvetették a tiltó törvény módosítását, az abortusz engedélyezését kiskorú megerőszakolása vagy az anya életének veszélyeztetettsége esetén. A jobboldali kormánykoalíció nagyobb erejének, a konzervatív Független Demokrata Uniónak az egyik képviselője, Issa Kort viszont arra emlékeztetett Belén kapcsán, hogy a középkorban a tizennégy-tizenöt évesek már anyák voltak.

Az ellenzék részéről hivatkoztak az El Salvadorban néhány hete történt esetre. A közép-amerikai ország legfelső bírósága az abortusz tilalmára hivatkozva tagadta meg a beavatkozást egy olyan gyulladásos autoimmun betegségben szenvedő, 22 éves terhes nőtől, akinek a csecsemője agy nélkül fogant az orvosi vizsgálat szerint. A bíróság azzal indokolta a döntését, hogy „az anya élethez való joga nem lehet előrébbvaló a megfogant csecsemőénél, miként fordítva sem”. Az asszony szülését végül sajátos kompromisszumként előre hozták császármetszéssel. A csecsemő csak néhány percig maradt életben, míg az anya azonnal sterilizáltatta magát.

Chilében az abortuszvitát – legalábbis egyelőre – maga a kislány zárta le a Canal 13 tévécsatornának nyilatkozva. Mint mondta, annak ellenére, hogy a nevelőapja ártott neki, nagyon fogja szeretni a gyermekét, babaként a karjában ringatja majd. A chilei jobboldali sajtó rátett egy lapáttal az abortusz mellett érvelőkkel szemben. A 11 éves lány anyjára hivatkozva azt írták, nem is biztos, hogy az élettársa az apa, mert már egy ideje „kurválkodott” másokkal is.

A chilei elnök ugyanakkor elismerően méltatta a kislány televíziós nyilatkozatában a „felelősséget és érettséget” tanúsító szavakat. Az említett salvadori bíróság indoklásával szemben Pinera azt fejtegette, hogy Chilében az anya élete az elsődleges. Ezért is kérte a figyelmet az egészségügyi minisztertől, mert előfordulhat, hogy az anya életkora miatt koraszülésre lesz szükség.

Augusto Pinochet diktatúrája idején tiltották be Chilében teljesen a korábban kivételes esetekben engedélyezett abortuszt. Becslések szerint évente 150-180 ezer abortuszt hajtanak végre tiltott módon, esetleg veszélyes körülmények között. Az Egészségügyi Világszervezet által készített felmérés arra a következtetésre jutott, hogy Latin-Amerikában évente mintegy négymillió terhességmegszakításra kerül sor. Az abortusz Kubában, Guayanában, Puerto Ricóban és Mexikóvárosban legális a 12. hétig, és most vár véglegesítésre hasonló törvénytervezet Uruguayban. Emellett a régió egyre több országában – például Brazíliában, Argentínában vagy Kolumbiában – születnek bírósági vagy törvényhozási döntések az abortusz engedélyezéséről, ha a terhesség erőszak következménye, vagy veszélyezteti az anya életét.

FOTÓ: REUTERS   ELISEO FERNANDEZ
FOTÓ: REUTERS ELISEO FERNANDEZ
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.