Egyenlő jogok a meleg házaspároknak

Üdvrivalgás és örömkönnyek fogadták tegnap az amerikai legfelsőbb bíróság épülete előtt a testületnek az azonos neműek házasságával kapcsolatban hozott két döntését. A melegjogi aktivisták történelmi jelentőségű döntést ünnepelhettek: az amerikai alkotmánybíróságként is funkcionáló testület kimondta, hogy alkotmányellenes az 1996-os törvény, amely kimondja, hogy a házasság férfi és nő kapcsolata.

Az egykor kétpárti egyetértéssel elfogadott, Bill Clinton által aláírt törvény megsemmisítése azt jelenti: a meleg és leszbikus házaspárok is jogosultak minden olyan szövetségi kedvezményre és juttatásra, ami jár a házasoknak. Jogosultak például szövetségi adókedvezményekre, benyújthatnak közös adóbevallást, és az egymástól örökölt ingatlan után sem kell adót fizetniük. A DOMA rövidítéssel elhíresült törvény több mint ezer ilyen kedvezménytől fosztotta meg a meleg és leszbikus házaspárokat, miközben kilenc államban és a fővárosban, Washingtonban már legálisan egybekelhetnek.

Az ügyet a 83 éves New York-i Edith Windsor vitte a bíróság elé. Házastársa, Thea Spyer halálát követően a tőle örökölt ingatlanok után ugyanis több mint félmillió dollár adót kellett fizetnie, mivel a szövetségi állam a DOMA alapján nem ismerte el Kanadában kötött házasságukat. A bíróság tegnap 5-4 arányban meghozott döntése milliók mindennapi életében hoz változást az Egyesült Államokban.

Úgy tűnik, a DOMA alkotmányellenessége lesz nagyobb hatással az amerikai meleg- és leszbikus közösség életére, pedig szakértők korábban azt várták, hogy politikailag nagyobb jelentőségű lesz a másik, a kaliforniai melegházasság tiltásáról hozott döntés. Ez ugyanis lehetőséget adott volna arra, hogy az egész országra kiterjedően engedélyezze vagy tiltsa az alkotmánybíróság a melegházasságot. Nem így lett: a bírók szerint ők nem dönthetnek a kérdésben, nem is kerülhetett volna eléjük az ügy.

Az ügy lényege, hogy 2008-ban Kalifornia államban az ottani legfelsőbb bíróság alkotmányosnak nyilvánította a melegházasságot. Két hónap múlva azonban egy népszavazáson jóváhagyott törvény ezt semmisnek nyilvánította. Az addig megkötött 18 ezer házasság érvényes maradt, ám újakat azóta nem lehetett kötni. Az volt a kérdés: lehetséges-e egy népszavazáson elfogadott törvénnyel semmissé tenni a bíróság ítéletét, és visszavenni a házasság már korábban biztosított jogát az azonos nemű pároktól? Azzal, hogy a bíróság úgy ítélte meg, nem illetékes az ügyben, a lehető legszűkebb döntést hozta. Azaz csupán Kaliforniára lesz hatása, szakértők szerint mégpedig úgy, hogy hamarosan újrakezdődhetnek a meleg- és leszbikus esküvők.

A Reuters által megkérdezett szakértők szerint ez azt jelenti, a melegházasságért folytatott harc visszakerül oda, ahol eddig is folyt – az egyes szövetségi államokhoz. A melegházasság kérdése továbbra is heves vitákat vált ki az Egyesült Államokban, ám az elmúlt években folyamatosan egyre több téren és államban harcoltak ki maguknak egyenlő jogokat. A közvélemény is hatalmasat változott: a Pew kutatóközpont márciusi felmérése szerint tíz év alatt 33-ról 49 százalékra emelkedett azon amerikaiak aránya, akik támogatják a melegházasságot. A 18–30 év közöttiek csoportjában ennél is magasabb az elfogadottsága: 70 százalék.

 

Drámai éjszaka akadályozta meg az abortusz szigorítását

Wendy Davis demokrata párti szenátor maratoni beszéddel akadályozta meg a texasi abortusztörvény megszigorítását: tíz órán át beszélt kedd este, így a voksolás a káosz miatt éjfél után pár perccel fejeződött csak be, így érvénytelen lett. A szabályok szerint az obstrukció ideje alatt Davisnek végig állnia kellett, nem támaszkodhatott, nem ehetett, még a mosdóba sem mehetett ki, és nem térhetett el a témától. Beszéde nagy része alatt nőktől kapott üzeneteket és történeteket olvasott fel. Az elegáns ruhájához immár elhíresülten piros tornacipőt viselő Davis elérte, hogy csak nem sokkal éjfél előtt kezdődhetett meg a voksolás a republikánusok javaslatáról, amely a nő egészségére és a magzat fejlettségére hivatkozva a huszadik hét után megtiltaná a terhesség megszakítást, és szigorítaná az abortuszklinikákra és az ott dolgozó orvosokra vonatkozó előírásokat. Az ellenzők szerint mindez ahhoz vezethet, hogy a legtöbb klinikát bezárnák Texas államban, és a jelenlegi 42 intézményből körülbelül öt maradna.

A számítógépes rendszer jelezte, hogy a szavazás pár perccel már átnyúlt szerdára. Kaotikus órák következtek: David Dewhurst republikánus kormányzóhelyettes kezdetben azt állította, hogy a 19 igent és 10 nemet kapott javaslatot elfogadták. A szenátorok ekkor visszavonultak tanácskozni, majd hajnali háromkor a republikánus politikus kiállt a riporterek elé, és a kavarodásra, illetve a javaslat ellen tüntetők szűnni nem akaró hangzavarára hivatkozva végül nem írta alá a törvényt.

Az Egyesült Államokban 1973-ban legalizálták az abortuszt, de az utóbbi években tizenkét szövetségi államban fogadták el a texasihoz hasonló, a terhesség megszakítást a fogantatás után 20 héttel megtiltó korlátozásokat (ám ebből három államban a bíróság már megsemmisítette a tilalmat.) A hónap elején a republikánus többségű washingtoni törvényhozás is elfogadott egy hasonló törvényjavaslatot, de erre a demokrata többségű szenátus bizonyosan nem adja áldását – írta a Reuters. (Munkatársunktól)

 

Örömkönnyek a legfelsőbb bíróság döntése nyomán. Minden jog megilleti a meleg párokat is
Örömkönnyek a legfelsőbb bíróság döntése nyomán. Minden jog megilleti a meleg párokat is
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.