Fűtavasz

Mennyi legyen a marihuána áfája? Lehet-e autót vezetni egy füves cigi után? Fel lehet-e szolgálni marihuánatartalmú sütit desszertként egy étteremben? Ki lehet-e tenni a „fűmagazinokat” az újságosstandok polcaira, vagy a pult alatt kell őket tartani a kiskorúak védelmében, mint a pornóújságokat?

Két amerikai államban, Coloradóban és Washingtonban már efféle kérdéseken törik a fejüket a honatyák. Tavaly novemberben, az elnök- és törvényhozási választásokkal egyszerre ugyanis a marihuána legalizálásáról is szavaztak ebben a két államban. A választók pedig áldásukat adták a javaslatra. Az Egyesült Államok az elmúlt években egyértelműen a dekriminalizáció és a marihuána orvosi alkalmazásának legalizálása felé indult el, ám Washington és Colorado lesz az első, ahol teljesen legális lesz a fogyasztás, és annak minden törvényi keretét kidolgozzák.

A The New York Times (NYT) kolumnistája, Frank Bruni szerint nem történik más, mint hogy ezek az államok elismerik a valóságot, miszerint területükön a marihuána fogyasztása elfogadottá és mindennapossá vált. A fű egészségügyi alkalmazása először Kaliforniában lett legális 1996-ban. A NYT egyik riportja szerint azóta a marihuánafogyasztás az egyébként is liberális államban minden negatív mellékzöngéjét elveszítette. Nem lepődik meg senki, ha egy partin a házigazda nem martinistálcával, hanem marihuánás cigarettával jár körbe a vendégeket megkínálni. Az állam kormányzóhelyettese, Gavin Newsom a lapnak elmondta: őt is meglepte, hogy ma már milyen sokan vállalják, hogy füveznek. „Hihetetlenül derék emberek: közösségünk vezetői, kivételes személyiségek. Egyre többen hajlandóak beszélni arról, hogyan használják, és nem szégyellik” – mondta. Egy helyi felmérés szerint a rendőrök által megállított kaliforniai sofőrök már nagyobb eséllyel állnak marihuána, mint alkohol hatása alatt.

Egy másik riport ohiói és floridai nyugdíjasokról számol be, akik esti összejöveteleiken sör helyett inkább elszívnak egy-egy úgynevezett jointot. Ők már a nevüket is vállalták: az állásuk miatt már nem kell aggódniuk, hiszen visszavonultak. Coloradóban, ahol a marihuána orvosi célú felhasználása már évek óta legális, a „Broadsterdam” néven emlegetett utcán számtalan üzlet kínál cannabistartalmú termékeket. (A megszólalók szerint baklavába sütve a legjobb.) A novemberi döntés óta pedig az amerikai média a tenyerén hordozza Denver első, ám évek óta dolgozó „fűkritikusát”, aki William Breathes álnéven írja cikkeit. Ne felejtsük el azt sem: sok-sok amerikai politikus mellett Geroge W. Bush és Bill Clinton egykori, valamint Barack Obama jelenlegi elnök is bevallotta, hogy bizony kipróbálta a füvet.

A legfrissebb közvélemény-kutatások is azt mutatják, hogy az Egyesült Államokban gyökeres fordulatot vett az emberek hozzáállása a kérdéshez. A Pew kutatóközpont április elején publikált felmérése szerint az amerikaiknak immár 52 százaléka támogatja a fű legalizálását, míg 45 százaléka ellenzi azt. 1991-ben még csak 17 százalék volt a legalizálás mellett, 78 százalék pedig ellene. A válaszadók 72 százaléka úgy vélte, a marihuánaellenes törvények kemény betartatása többe kerül, mint amekkora hasznot hoz. Egy másik, a The Washington Post által publikált, és egy vallási kutatóintézet, illetve egy vallási hírügynökség által végzett kutatás is hasonló eredményre jutott, igaz, itt még az ellenzők vannak többségben: 45 százalék szerint legalizálni kellene a marihuánát, míg 49 százalék szerint nem.

Miközben a szakértők és a sajtó véleménye szerint is a legalizálás irányába halad már Amerika, az út korántsem egyenes. Hatalmas jogi zűrzavart okoz például, hogy a szövetségi állam továbbra is tiltja a marihuána fogyasztását is, ami így konfliktust eredményez az állami és szövetségi szabályozás között. Azokban az államokban pedig, ahol nem bástyázták körül elég ügyesen jogszabályokkal a törvényhozók az orvosi célú engedélyeztetést, ott a szövetségi hatóságok kemény kézzel megpróbálták visszaszorítani a cannabishasználatot.

A The New Yorker magazin egyik riportja részletesen leírja, hogy zajlott ez az elmúlt években Kaliforniában. A fogyasztókat, illetve a számukra a marihuánát receptre felíró orvosokat nem zaklatták, a termesztőket és a boltosokat annál inkább. A leggyakrabban az üzlethelyiségek tulajdonosait helyezték nyomás alá, akik így felmondták a bérleti szerződést, kiebrudalva onnan a boltost. Ám a helyi kereskedők alkalmazkodtak az időközben kialakult íratlan szabályokhoz, így békén hagyják őket: nem hirdetnek újságokban, óriásplakátokon vagy szórólapon, nem adnak el füvet rendőrnek vagy fiatalkorúnak, és nem nyitnak kettőnél több boltot. Magyarul: csendben lehet dolgozni.

Ugyanezen okok miatt aggódnak a coloradói és washingtoni, egyelőre orvosi célú marihuána kereskedői és termesztői is. A novemberi szavazás eredménye után elkezdtek arra készülni, hogy a teljes legalizálás nyomán hamarosan megnő a kereslet, ám mindeközben tartanak attól, hogy magukra vonják a szövetségiek figyelmét. Épp ezért sokuk nem is támogatta a legalizálást, mivel féltek, hogy az alacsonyabb, de biztos megélhetésük elveszhet emiatt.

A munkájuk pedig már most sem könnyű: Kristi Kelly, egy 35 éves denveri termelő elmondta, hogy a szövetségi kormány nyomása miatt a bankok nem adnak hitelt a cannabistermesztőknek és -kereskedőknek (pedig ebben az államban messze nem volt olyan erős a nyomás, mint Kaliforniában). Az üzlethelyiségért is az átlagnál magasabb bérleti díjat kell fizetnie, mert a tulajdonosok aggódnak, hogy egy marihuánaüzlet nem kívánt, kellemetlen ügyfeleket vonz.

Sem a termesztők, sem a helyi törvényhozók nem tudják, mire számítsanak a szövetségi kormánytól. Eric Holder igazságügy-miniszter és főügyész november óta nem nyilatkozott arról, hogyan viszonyul a minisztérium a két államban történt változásokhoz. A honatyák így nem tehettek mást, elkezdték kidolgozni a szabályozást.

A legfontosabb kérdés a cannabis árának adótartalma lesz: elég magasnak kell lennie ahhoz, hogy megérje a legalizálás, ám elég alacsonynak ahhoz, hogy ne szorítsa vissza a vásárlókat a feketepiacra. Az első hírek szerint Washington államban az ár 40-44 százaléka lesz az adótartalom, míg Coloradóban 30-33 százalék.

Épp a kormány hallgatása miatt megbecsülni sem tudják az említett államokban, mekkora bevételük lesz a legalizálásból. Egy Washington államban elvégzett kutatás szerint a szövetségi kormány politikájától függően nulla és kétmilliárd dollár között lesz az összeg. A New York Timesnak nyilatkozó Jeffrey Miron is úgy véli, hogy a szövetségi tiltás miatt problémás lesz az adók beszedése.

Barack Obama egy nyilatkozatába kapaszkodnak sokan, amelyet tavaly december közepén tett: eszerint a cannabishasználók megbüntetése nem lesz „prioritás” a kormány számára. A legalizálás folyamata leginkább a két lépést előre, egyet hátra ritmusban halad. Kalifornia lakossága a teljes legalizálást egy népszavazáson elutasította 2010-ben, és 2012-ben Oregon lakossága is így tett. Hawaii és New Hampshire államban idén haltak el a törvényhozásban a legalizálás irányába tett próbálkozások – idézi fel a The Atlantic Wire. Szintén Kaliforniában pedig az állam legfelsőbb bírósága úgy döntött, hogy a megyéknek és városi önkormányzatoknak joguk van megtiltani, hogy cannabisüzlet nyíljon a területükön. A The Atlantic Wire szerint a „Fűtavasz” azonban már megállíthatatlan: Oregon, Maine, Illinois, Vermont, Alabama és Kentucky törvényhozása is a szabályok lazítását fontolgatja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.