'A kivándorlás Magyarország vesztesége'

Szeretnénk hinni Orbán Viktornak – mondja a Budapesten járt izraeli energiaügyi miniszter.

Az antiszemitizmusra nem lehet mentség a gazdasági válság – nyomatékosította Szilvan Salom izraeli energiaügyi miniszter, amikor magyar újságírókkal találkozott. A jobbközép Likud párt tagja képviselte kormányát a Zsidó Világkongresszuson (WJC), és külön tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel is. Salom hangsúlyozta: kormánya elvárja, hogy a magyar vezetés tettekkel is bizonyítsa elkötelezettségét, ne csak szavakban határolódjon el a neonáci jelenségektől.

Szilvan Salom több magyarországi eseményre emlékeztetett, de többször visszatért arra, hogy a magyar parlamentben elhangozhatott egy olyan példátlan és a náci időre emlékeztető felszólalás (Gyöngyösi Márton Jobbik-képviselőtől), amely a közéletben szerepet játszó zsidók listájának elkészítését szorgalmazta. Az izraeli politikus – utalva a magyar mentegetőzésekre – kifejtette, ez is bizonyítja: Magyarországon a Jobbik erősebb, mint a más európai államokban is felbukkanó antiszemita csoportok. Jelentős parlamenti párt, amely épp a WJC tanácskozása idején rendezhetett zsidóellenes megmozdulást. Ez Szilvan Salom szerint példátlan támadás volt.

Az 55 éves izraeli politikus beszámolt találkozójáról Orbán Viktorral. A magyar miniszterelnöknek is elmondta: nem mentség a válság az antiszemitizmusra, figyelmeztette a veszélyre, amelyet a fiatalok (nem csak a zsidók) elvándorlása jelent Magyarországra, s felkérte, hogy segítse azokat a csoportokat, amelyek aktívan fellépnek a zsidógyűlölő jelenségek ellen. Salom szerint Orbán azt magyarázta neki, hogy a Jobbik őt személyében is támadja, amiatt, hogy lehetővé tette a Zsidó Világkongresszus megrendezését Budapesten, s megjelent a WJC rendezvényén – éppen kettőjük találkozója idején a parlamentben hangzottak el a szélsőjobboldali párt kirohanásai.

Az izraeli miniszter rövid exkluzív interjút is adott a Népszabadságnak. Ebben elmondta, országában aggodalommal tekintenek a magyarországi fejleményekre. Úgy tudja, hogy a szélsőjobboldali antiszemita jelenségek, hangulatok miatt növekszik a kivándorlási kedv a magyarországi zsidók között. Többen Izraelbe mennek, de vannak, akik más irányban hagyják el hazájukat. És ez – mondta – jelentős veszteség Magyarországnak. Salom némileg értetlenkedve idézte fel Orbán szavait, aki azzal magyarázta az antiszemita jelenségeket, hogy a zsidók a szovjet megszállást felszabadulásként fogadták, ellentétben más magyarokkal, s a továbbiakban is inkább a kommunista rendszerrel tartottak. Orbánt egyébként igen határozottnak látta, ahogy elhatárolódott a szélsőjobboldal antiszemitizmusától. – Szeretnénk hinni is neki! – mondta.

A Netanjahu-kormányban az energiaügyekért felelős miniszter kiemelte annak a jelentőségét, hogy Izrael partjainál megkezdődött a tenger alatti földgázmezők kitermelése. Ez az utóbbi húsz év legnagyobb feltárása, amely jelentősen megváltoztathatja a térségbeli energiaegyensúlyt. Orbánnal tárgyalva utalt rá, hogy Magyarország – amely most igen magas áron szerzi be a földgázt az oroszoktól – szintén részesülhet a földrajzilag viszonylag közel eső földgázkitermelés előnyeiből. Lapunk kérdésére válaszolva megerősítette: bízik benne, hogy a térségben erősíti a béke esélyeit, hogy Izrael immár energiahatalom is lett. Egyelőre azonban országát inkább aggasztja a közel-keleti helyzet, mindenekelőtt a szíriai belháború.

– Izrael nem szereplője a szíriai konfliktusnak – nyomatékosította. Viszont rendkívül fontos számukra, hogy ne jussanak rakéták, vegyi fegyverek a libanoni Hezbollah kezébe. Az izraeli miniszter azt mondta „nem tud semmit” arról, hogy országa légiereje megsemmisített volna egy Libanonba tartó iráni eredetű rakétaszállítmányt Szíria területén. A Hezbollah, annak ellenére, hogy a libanoni kormánykoalíció tagja, terrorista szervezet – tette hozzá. A síita-mozgalomnak több akciója volt az elmúlt években Izrael ellen külföldön. Igazolódott, hogy tavaly ők robbantottak fel a bulgáriai Burgaszban egy izraeli turistákat szállító buszt. Szilvan Salom elmondta: sürgette Orbán Viktort, hogy Magyarország is tegye a terrorszervezetek listájára az Iránnal szövetséges libanoni Hezbollahot.

Szilvan Salom. Magyarország vegye terrorlistára a Hezbollahot
Szilvan Salom. Magyarország vegye terrorlistára a Hezbollahot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.