Újratöltés helyett túlterhelés

Futólag találkozott Vlagyimir Putyin a Moszkvában tárgyalt Tom Donilonnal, akinek az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójaként elsődleges feladata az volt, hogy tolmácsolja Barack Obama üzenetét az amerikai–orosz kapcsolatok javításának fontosságáról. Az orosz elnök „bekukkantása” Donilon és orosz tárgyalópartnerei tárgyalására – az orosz nemzetbiztonsági tanácsot vezető Nyikolaj Patrusev mellett jelen volt az orosz külügy- és a védelmi miniszter helyettese is – jól jelezte mind a kapcsolatok fenntartásának fontosságát, mind a neheztelést, amelyet a pénteken nyilvánosságra hozott Magnyitszkij-lista váltott ki. Igaz, az eredetileg 280 nevet tartalmazó lista nyilvános része végül 18 személyre rövidült – lapértesülések szerint a zárolt rész hét nevet tartalmaz, köztük Ramzan Kadirov csecsen elnökét – és nincsenek benne Putyin legközelebbi körének emberei, de a lista ténye önmagában is borzolja Moszkva kedélyeit.

Formálisan a kongresszus által tavaly megszavazott törvény alapján született lista azokra összpontosít, akik Washington szerint érintettek lehetnek a moszkvai előzetes letartóztatásában, 2009-ben elhunyt Szergej Magnyitszkij könyvvizsgáló halálában: büntetés-végrehajtási intézetek vezetői, ügyészek, bírók, adóhatósági hivatalnokok. Ugyanakkor az Obama-adminisztráción jelezte, a lista korántsem teljes, bármikor bővíthető. (Esetükben nemcsak az amerikai vízum tagadható meg, de zárolhatók az Egyesült Államokban vezetett számláik, és az ott lévő ingatlanaik.)

A Kreml szerint azonban a listához csak ürügyül szolgált a Hermitage Capital befektetői cég orosz érdekeltségeit képviselő Magnyitszkij halála. A cél az volt, legyen jogi kerete annak, hogy Washington bármikor szankciókkal sújthasson magas beosztású orosz állampolgárokat, ily módon nyomást gyakorolva Moszkvára. Az orosz válaszlépés nem maradt el: a hangsúlyozottan szimmetrikus ellenlista szintén 18 nevet tartalmaz, olyanokét, akik „orosz állampolgárok emberi jogait sértették meg”. Ezek Guantánamóval és a CIA titkos börtöneivel kapcsolatba hozható személyek, illetve az illegális fegyverkereskedelem vádjával tavaly New Yorkban 25 évre elítélt Viktor But ügyében eljáró nyomozók, ügyészek, bírák, titkosszolgálati emberek.

– A listaháború nem a mi választásunk, de a zsarolást nem hagyhattuk szó nélkül – jelentette ki az orosz külügyminisztérium szóvivője. Alekszandr Lukasevics szerint az amerikai kongresszus „oroszellenes tagjainak nyomása alatt született lépés súlyos csapás a kétoldalú kapcsolatokra”.

Ugyanakkor az orosz elnök tanácsadója szerint Donilon üzenete konstruktív elemeket tartalmazott. – Számos javaslatot vetett fel az együttműködés elmélyítésében – jelentette ki Jurij Usakov, megerősítve, hogy Putyin Obamával a júniusi észak-írországi G8-csúcson is tárgyal majd. –Értékelni nem a szavak, hanem a tettek alapján fogunk – árnyalta a képet Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután fogadta Donilont.

Az Obama által korábban meghirdetett „újratöltés” helyett inkább túlterhelt kapcsolatok azonban számos megvitatandó kérdést tartalmaznak, „listaiszonytól” függetlenül: az orosz fél által fenntartással kezelt amerikai rakétavédelmi rendszer terve – amely a lengyelországi rakéták telepítésétől egyelőre elállt, de a romániaitól nem –, az iráni atomprogram körüli vita, illetve az észak-koreai feszültség. Igaz, az atomcsapással fenyegetőző Phenjan esetében Moszkva és Washington véleménye alapvetően nem tér el egymástól. A politikai bizalom szűkössége ellenére a pénzügyi bizalom továbbra is nagy számokban mérhető – hívta fel a figyelmet a Ria Novosztyi hírügynökség. Oroszország 163 milliárd dollárt – devizatartalékainak 30 százalékát – tartja amerikai államkötvényekben és más amerikai értékpapírokban. Fel sem merül, hogy Moszkva e „kincstől” a közeljövőben meg kívánna szabadulni.

A szabad vita a gazdaságnak is jót tesz – mondja a Berlin és Moszkva közötti viták kapcsán a német szakértő

Félmeztelen tüntetők fogadták a minap Vlagyimir Putyin orosz elnököt Hannoverben, előtte pedig napokig azzal voltak tele a német lapok, hogy hűlőben vannak a német–orosz kapcsolatok. Az előzményekhez tartozik, hogy márciusban lefoglalták a CDU-hoz közel álló Konrad Adenauer Alapítvány szentpétervári irodájának számítógépét, és más német alapítványokat is vegzáltak mondvacsinált okokból.

Putyinnal tárgyalva Angela Merkel kancellár is szót emelt a civil társadalom tiszteletben tartása érdekében.

Ám ebből korai lenne azt a következtetést levonni, hogy fordulat állna be a német–orosz kapcsolatban – mondta lapunknak Ewald Böhlke.

A német külpolitikai kutatóintézet, a DGAP Oroszország-szakértője hangsúlyozza, a kétoldalú kapcsolatok szilárd alapokon nyugszanak, nemcsak amiatt, mert immár hatezer német vállalat működik Oroszországban, hanem időközben háromezer orosz érdekeltségű cég létesült Németországban. A 72 milliárd eurós kereskedelmi forgalom pedig önmagáért beszél.

Fordulat tehát nincs, de zajlik egyfajta „pontosítás”, aminek része az is, hogy felhívják az orosz politika figyelmét a civil társadalom fontosságára.

– Egy szabad és nyitott társadalom, illetve a gazdasági teljesítmény között közvetlen kapcsolat van – mondja Böhlke, aki két évtizeden át a Mercedes-Benznél dolgozott. Különösen a csúcstechnológiai szektorban dolgozók számára érzékelhetően fontos, hogy milyen városi környezetben élnek, milyen a hangulat, mert a kreativitásukhoz hozzájárul a szabad vita is.

Nemcsak arról van tehát szó, hogy a német alapítványok szabadon működhessenek, hanem arról is, hogy az orosz civil társadalomban is szabadon és nyíltan vitázhassanak arról, milyen irányba megy az ország.

Böhlke szerint a szeptemberi német parlamenti választások nem befolyásolják jelentősen a német–orosz viszonyt. Ez jóval hosszabb távú együttműködés, és nem pártfüggő. Ráadásul minden német párton belül megtalálható mindkét frakció: az egyik, amelyik szerint nem szabad bolygatni a jelenlegi kapcsolatokat, és a másik, amely jóval nagyobb hangsúlyt fektetne az emberi jogokra és a civil társadalom támogatására. Néha bizarr szövetségek is kötődnek az exkommunista baloldal és a kereszténydemokrata CDU politikusai között.

Az persze érhető, hogy Moszkva elutasítóan reagál a kritikákra, és a külföldet a belügyekbe való beavatkozással vádolja: ez Böhlke szerint klasszikus reakció, s csak azt mutatja, a politika egy lépéssel a gazdasági együttműködés mögött kullog. (Inotai Edit)

Putyin és Obama tavaly nyáron Mexikóban. A kölcsönös listázás közepette a Kreml tartja az amerikai államkötvényeket
Putyin és Obama tavaly nyáron Mexikóban. A kölcsönös listázás közepette a Kreml tartja az amerikai államkötvényeket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.