'Összekeverik a helyit a területivel'

Derűlátó vagyok: az autonómiához való jog is bekerülhet az alkotmányba – véli a Népszabadságnak adott interjúban Máté András Levente, a bukaresti parlament alkotmányozó bizottságának alelnöke.

Az RMDSZ politikusát annak kapcsán szólaltattuk meg, hogy a vasárnapi marosvásárhelyi tüntetéssel az autonómia kérdése végérvényesen összekapcsolódott a Romániában zajló régiósítási folyamattal. A demonstráción a területi autonómia mellett azt követelték, hogy a Székelyföld alkosson önálló fejlesztési régiót az uniós források hatékony felhasználása érdekében, illetve legyen önálló közigazgatási régió is.

A hetvenszázalékos többségre támaszkodó Szociálliberális Unió (USL) tervei szerint a parlament még a nyári szünet előtt elfogadja az alkotmánymódosítást, jövőre pedig megalakulnak a közigazgatási régiók. Hétfőn Izsák Balázs, a marosvásárhelyi tüntetést szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke már arról beszélt: az SZNT a polgári engedetlenség eszközeihez folyamodik, ha a székelyföldi megyéket román többségű közigazgatási régióba tagolják be. A folyamatot „levezénylő” Liviu Dragnea kormányfőhelyettes többször kijelentette: szó sem lehet etnikai alapú régiókról.

Az RMDSZ alsóházi frakcióvezetője szerint pártja lehetőségként tekint arra, hogy több mint két évtizeddel a rendszerváltás után napirendre került a közigazgatási régiók kérdése. – A történelmi régiókról igenis kell beszélni – mondja erről Máté. Szerinte a románok számára is fontos a regionális identitás, bár politikusok ezt próbálják tagadni vagy alábecsülni. – Nem véletlenül nevezik magukat egyesek oltyánoknak, bukovinaiaknak vagy hátszegieknek – tette hozzá.

Az RMDSZ hivatkozni fog arra, hogy európai keretegyezmény tiltja az etnikai arányok megváltoztatását. A tiltást külön is bevezetné az alkotmányba az RMDSZ, más garanciákkal együtt. Előírnák például, hogy a jövőben a kisebbségi jogokat érintő jogszabályokat csak kétharmados törvénnyel lehessen módosítani. Megpróbálják bevinni az alaptörvénybe a jelenleg különböző törvények által biztosított nyelvhasználati jogokat, és ezeket kiegészítenék a magyar nyelv regionális nyelvként történő elismertetésével. Máté szerint hivatkozni fognak arra, hogy az Európai Unió területén vannak működő autonómiák, ezzel egyúttal jelzik, hogy az Európai Unióban az államok szuverenitása kezd másodlagossá válni. Más szempontból viszont riasztó lehet a függetlenséget fontolgató Katalónia vagy Skócia emlegetése. – A román kollégák közül többen összekeverik a területi autonómiát a helyi autonómiával, amely jelenleg is létezik valamilyen szinten Romániában – fejtegette a képviselő.

Az RMDSZ politikusa szerint a kormánykoalíción belül is különféle elképzelések vannak, ezért sok múlik a tárgyalásokon. Az elmúlt hetek székelyzászló-vitája rányomta a bélyegét a törvényhozás hangulatára is (a képviselők nyilatkozatban készültek elítélni Budapest „provokációit”). Annyit mindenesetre leszögezett: „Jó lenne, ha így nem akarnának segíteni rajtunk!” Ehelyett lobbizást, az ügyek „megtolását” várja a magyarországi pártoktól. – Mesterházy Attila például lobbizhat a pártjával egy európai családba tartozó Victor Pontánál, az Orbán-kormány pedig sokat segítene, ha a román kabinettel közös kormányülésen felvetne számunkra fontos kérdéseket – mondta.

 

A székely autonómiáért vasárnap Bécsben is tüntettek
A székely autonómiáért vasárnap Bécsben is tüntettek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.