Ha kell, saját gyerekét is felrobbantja

Hiába ölik meg magukat, a női terroristáknak így sem jár az elismerés. Pedig Anat Berko szerint ők az „okosabb bombák”, akik még gyermekeik feláldozására is képesek. Óv azonban az általánosításoktól, a „muzulmán terrorista” szókapcsolatoktól. De az igaz, hogy a beszervezetteknek olyan paradicsomot ígérnek, amelyre a földi életben csak vágyakozhatnak – állítja az izraeli kutató, aki a budapesti operaházba meglepetésére mindenféle ellenőrzés nélkül bejutott, és azonnal arra gondolt: mekkora kárt tenne itt egy olyan bomba, mint amilyen a bulgáriai Burgaszban robbant.

– A terrorizmus mellett szinte mindig ott van az iszlám jelző. Van ennek a szörnyűségnek köze az iszlám kultúrájához vagy a valláshoz?

– Tiltakozom az ellen, hogy ezt így használják. Nem szabad általánosítani, óvatosnak kell lennünk a szóhasználatban is, hiszen természetesen nem minden muzulmán terrorista. Ugyanakkor azt tapasztaljuk, hogy az utóbbi húsz-harminc évben sok terrorista épp a muzulmánok közül kerül ki. A radikális iszlamisták pedig a Koránt veszik elő a terror igazolásául, erkölcsi hátteret keresnek benne. Vagyis a vallást használják, és elég sikeresen, hiszen még az öngyilkos terroristákra alkalmazott terminus, „sahid”, azaz mártír is ebből ered. Felhasználják a vallásosságot, hogy így toborozzanak vállalkozókat. Minden eleme ennek a toborzásnak összefügg a vallással. Például az ígéret, hogy a paradicsomba jutnak...

– Valóban hisznek benne, hogy a mennyországba jutnak így? Vagy ez csak álca, s igazából a személyes életproblémáik elől menekülve választják, hogy élő bombává váljanak?

– Húsz évig beszélgettem ezekkel az emberekkel a börtönökben. Ők valóban mélyen hiszik, hogy miután megteszik, amire vállalkoztak, bejutnak a paradicsomba, ahol hetvenkét szűz várja őket, hogy bármely pillanatban bármely kívánságukat kielégítsék. Alkoholt fogyaszthatnak kedvükre, s láthatják Allah arcát, a Próféta arcát, s együtt lesznek a többi sahiddal, azaz mártírral. A nők meg abban hisznek, hogy újra szűzzé lesznek, férjet választhatnak. Ez valóban a paradicsom számukra, az a világ, amit nem kaphattak meg. Nagyon sokszor úgy képzelik, hogy olyan életben lehet részük a túlvilágon, mint a Nyugat életstílusa. A Nyugaté, amelyet annyira gyűlölnek.

– Vallásos aktusnak nevezné, amit tesznek? Hogy felrobbantva magukat válogatás nélkül gyilkolnak embereket?

– Nem. Ezt nem mondanám így ki. Nagyon sok terrorista nem igazán vallásos, nem követi a hit parancsait. Természetesen ott van a kultúra, ott van a dawah, azaz a hit terjesztésének parancsa, amely meghatározza ezeknek az embereknek a lényegét. Gondoljon az ún. hamburgi sejtre, a csoportra, amely végrehajtotta a 2001. szeptember 11-i terrortámadást Amerikában. Hogyan lettek ezek a képzett és kezdetben nem nagyon hívő, tehetős családokból származó férfiak tömeggyilkossá? Vannak vakbuzgó hívők is közöttük, de nem mindenki lesz radikálissá, s még kevésbé lesznek terroristává.

– Hogyan lesz a hívőből radikális, majd terrorista?

– Meg kell értenünk a környezetet, amely átalakította az embert. A hátterét, kultúráját, a vallással való kapcsolatát. Gyerekként hogyan szocializálódott? Ezenkívül látjuk, hogy az öngyilkos terroristává válás előfeltétele olyan különleges személyiségi profil, amelyet felismernek, amelynek alapján a „toborzók” kiválasztják az illetőt. Az ideális „jelölt” általában erősen expresszív alkat, olyan személyiség, aki fekete-fehérben látja a világot. Nem lát átmenetet, könnyen kimondja, hogy megölne másokat. Sokszor választanak nagyon fiatal embereket, nekik ígérnek paradicsomi túlvilági életet, olyan javakat, amelyekben nincs részük a földön. A toborzók felismerik az alkalmasokat. Felismerik, hogy az erős személyiségek nem képesek minderre, nem tudják magukat feláldozni ilyen módon. A másik oldal a család. Patriarchális családdal van dolgunk ezekben a társadalmakban. De a kiválasztott sahidok többnyire csonka családból származnak, ahonnan hiányzik az apa. Ezek az emberek sérülékenyebbek, s képesek kárt okozni. Ezt is gyakran tapasztalni, amikor az öngyilkos terroristák személyiségét vizsgáljuk.

– Mindez csak a palesztin területeken kiválasztott sahidokra vonatkozik, vagy azokra is, akik Irakban, Afganisztánban vagy Pakisztánban gyilkoltak? Számít, hogy zsidók, nyugatiak vagy muzulmánok ellen küldik őket?

– Jó, hogy ezt mondja. Látjuk, hogy ettől a jelenségtől leginkább a muzulmánok szenvednek, közülük szedik a legtöbb áldozatot. Nemcsak a Nyugat ellen, hanem az iszlám világ országai ellen támadnak a radikálisok. Kiengedték a palackból a dzsinnt. A tudati állapot, a kulturális környezet hasonló mindezekben az országokban: kollektivista társadalmak ezek, ahol patriarchális családmodell van. Általában él a törzsi, nemzetségi rendszer. Mindez nagyon hasonló gondolkodási mintákat is jelent. Ez a nők bevetésére is jellemző. A csecseneknél az öngyilkos terroristák harminc százaléka nő, pár évvel ezelőttig a kurd PKK is toborzott nőket erre a célra. Azért választották a nőket, mert a nő – ahogy a könyvem címében is írtam – az „Okosabb bomba”. Például terhesnek álcázzák. Senki nem ellenőrzi, pedig a hasa nem a magzattól, hanem a rászerelt bombától kerek.

– Van tehát valamilyen nőgyűlölő, a nőket megvető, eszköznek tekintő szemlélet ezekben a közegekben?

– Ez nem volt így korábban. 1996-ban készítettem interjút Ahmed Jaszin sejkkel, a Hamasz alapítójával. Ő akkor azt mondta: a nők különleges erőt jelentenek számunkra, hiszen ők szülik a gyerekeket. Mellesleg mondom, hogy persze ők fiút akarnak maguknak, a saját családjukban elsősorban. Jaszint 1997-ben kiengedték a börtönből, 2002-ben volt a Hamasz első női öngyilkos terrorakciója. (Jaszint az izraeli hadsereg 2004-ben egy helikopterről kilőtt rakétával kivégezte. – A szerk.) Aztán a különböző terrorszervezetek versenybe kezdtek, ki tud több nőt bombaként bevetni. Azt tudnia kell, hogy a nők áldozata így sem nyeri el a férfiak elismerését, mert a vallási fanatikusok szemében azzal, hogy a teste felrobban, kitárulkozik a világ előtt. Ők a nő testét még a halála után is ellenőrizni akarnák. Egy magas rangú Hamasz-vezető, akit meginterjúvoltam, azt mondta: nem viselem el a meztelenséget. Hiszen a robbanással az intim részek is feltárulnak. A könyvemben ezért írom azt, hogy amit a nők cselekszenek, az a „sztriptíz a terror kedvéért”. Kevesen tudják, hogy az első női öngyilkos terrorista Irakban egy belga nő volt, aki áttért az iszlámra. Kék szemű, szőke asszony, így senki sem gyanakodhatott rá. Sokszor a nők és gyerekek szolgálnak a terroristák számára álcaként, hogy a környezetük azt gondolja róluk, hogy ártatlan családdal találkoznak. Kisbabát tolnak a gyerekkocsiban, aztán felrobbantják a kiskocsit a csecsemővel együtt. Előfordul, hogy a jelölt megússza az akciót. Az őt körülvevő közeg azonban nem fogadja vissza, mert azzal, hogy a toborzókkal, sokszor férfiakkal került kapcsolatba, elvesztette az ártatlanságát.

– És az anyák boldogan mosolyognak, miután a gyermekük maga is elpusztult?

– Nem tehetnek mást. Ha nem mutatnak örömöt, ha nem mosolyognak, nem kapja meg a család a támogatást a terrorszervezettől. Pedig lehet, hogy ez is az ösztönzője volt annak, hogy elvállalták a merényletet.

– Nemrég Bulgáriában robbantott valószínűleg a Hezbollah, s izraeli turistákat öltek meg...

– Európában nagyon tévednek, amikor azt hiszik, hogy a terrorizmus, az öngyilkos akciók sorozata csak az izraeliek ellen irányul. Ez a világ nem áll meg. Egy elítélt terrorista a börtönben azt mondta nekem: a szombattal kezdjük, a vasárnappal fejezzük be. Európa tele van alvó sejtekkel, telepített „eleven bombákkal”, olyanokkal, mint akik Burgaszban robbantottak. Elvittek a budapesti operaházba. Senki nem vizsgált meg, senki nem kérdezett tőlünk semmit. Bementünk az épületbe. Elámultam, mennyire szép ez a ház, s az forgott a fejemben, mekkora kárt tudna okozni itt egy ilyen bomba.

Névjegy

DR. ANAT BERKO Izraeli kriminológus, pszichológus, aki több könyvet is publikált már az öngyilkos terror jelenségéről. Nyugalmazott alezredes, huszonöt évet szolgált hazája hadseregében. 2007-ben jelent meg az Ösvény a paradicsomba című könyve az öngyilkos terroristákról. Az Okosabb bomba című kötete a nők és gyermekek terrorista bevetéséről szól.

Elszállítják a bulgáriai Burgaszban tavaly nyáron felrobbantott busz roncsait. Nyolc ember vesztette életét a merényletben
Elszállítják a bulgáriai Burgaszban tavaly nyáron felrobbantott busz roncsait. Nyolc ember vesztette életét a merényletben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér