Luxusholmi, napi ötven centért

Amióta a Dakkához közeli Tazreen konfekcióüzemben száznál több munkásnő meghalt egy tűzben, szinte mindennap kitört a pánik Banglades valamelyik textilgyárában. S ilyen nagyon sok van. A rettenetes tragédia híre elterjedt az országban, és a munkások félelme csak növekedett. Tavaly 150 alkalommal ütött ki tűz valamelyik, Dakkához közeli textilgyárban.

A ruházati ipar a dél-ázsiai országban olyan gyors ütemben növekszik, hogy a város képtelen felkészülni a szerencsétlenségek elhárítására. Jellemző az állapotokra, hogy Delowar Hussein, a Tazreen gyár tulajdonosa azt nyilatkozta, hogy amikor 2009-ben felhúzott még három emeletet egy régi raktárházra, eszébe sem jutott, hogy külső vészkijáratot, menekülőlépcsőket kellene építeni. A tragédiát ez okozta: az üzemben elektromos hiba miatt tűz ütött ki, a füst elárasztotta a lépcsőket, a zsúfolt üzemben rekedt munkásnők elevenen égtek meg. 2005 óta hétszáz, ruházati ipari dolgozó halt meg munkahelyi balesetekben nemzetközi források szerint.

A tragikus eset után tömegtüntetések voltak, sztrájkot is szerveztek, és a világ legnagyobb cége, az amerikai Wal-Mart áruházlánc pedig közleményt adott ki, amely szerint a Tazreen gyár nem is volt hivatalos szállítója. A világ ugyanis arról értesült, hogy a bangladesi munkásnők a Wal-Mart saját márkás termékein dolgoztak.

Az utóbbi néhány évben Banglades lett a világ egyik fő ruhaipari szállítója. Az ok az emelkedő kínai munkabérekben keresendő. Kínában ugyanis a textiliparban a bérek havi 150-250 dollár körül vannak, Indiában 87 dollár az átlagfizetés, míg a bangladesi munkások csak havi 43 dollárt visznek haza. A minimálbér Bangladesben 18 dollár, és van, aki csak ennyit kap. Az olyan óriáscégek, mint a Wal-Mart és a Sears alvállalkozóikon keresztül átirányították megrendeléseiket Bangladesbe, ahol a helyi tulajdonban lévő üzemek termelése tíz év alatt megháromszorozódott, és most évi 18-20 milliárd dollárra becsült ruházati termékkel árasztják el a világot. A termékek 60 százaléka az EU piacára érkezik, 28 százalékot az USA-ba és Kanadába exportálnak.

Szakszervezeti források szerint egész Ázsiában 100 millió munkás állítja elő a világ ruházati szükségletének 60 százalékát. Ők pedig a bolti árnak csupán három százalékát kapják. Ezenkívül alig kapnak mást: a legtöbb országban nincs nyugdíjrendszer, szociális-egészségügyi ellátás, bármikor önkényesen elbocsáthatják a munkásokat, és a legtöbb országban tilos a szakszervezetek létrehozása.

Bangladesben nem csak a munkakörülmények rettenetesek. A béreket tartósan alacsonyan tartják, s minden megmozdulást eltipornak. A legtöbb munkahelyen tilos szakszervezetet létrehozni, s ahol sikerül, ott sem veszélytelen a szervezők dolga. Többüket is megölték az elmúlt években, és szakszervezeti források tudni vélik, hogy ezekben az akciókban a rendőrség is részt vesz. Az ázsiai ruházati ipari munkások szakszervezeti szövetségének honlapján található a történet, mely szerint egy Dakka környéki cérnagyár vezetői foglyul ejtették az iparági szakszervezet elnökét és főtitkárát, akik bértárgyalásra érkeztek a céghez. Elvették a telefonjukat, bezárták őket, s csak akkor engedték el őket, amikor a szakszervezeti tagok tájékoztatták a helyi sajtót kollégáik eltűnéséről. A cérnagyárban a munkások havi 18,9 dollár bért kaptak, ami az éhenhaláshoz is kevés.

Sok esélyük egyébként nincs a munkásoknak. Az ország 5000 textilüzem-tulajdonosának elképesztő a befolyása a kormányzatra. Kezükben tartják a politikusokat és a média jelentős részét is. A parlamenti képviselők kétharmada tagja valamilyen üzletember-szervezetnek. Legalább harminc gyártulajdonos, vagy közvetlen hozzátartozója maga is parlamenti képviselő. Dr. Iftekharuzzaman, a helyi Transparency International igazgatója szerint a hatalomban lévők és a nagytőkések a legszorosabb koalícióban vannak: a kormány törvénytelennek nyilvánítja a sztrájkokat és gyakran rendőri erővel veri le. „A politika és az üzlet megkülönböztethetetlen, annyira összenőttek.”

 

Bangladesi textilgyári munkás pihen az otthonául szolgáló kunyhóban egy nyomornegyedben
Bangladesi textilgyári munkás pihen az otthonául szolgáló kunyhóban egy nyomornegyedben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.