Leeresztett puska

Mélyen megrázta Amerikát a connecticuti iskolai ámokfutás, amelyben múlt pénteken húsz kisgyermek, hat felnőtt és a támadó vesztette életét. Az Egyesült Államokban gyakran szólnak a hírek lövöldözésekről, ám a hat-hét éves áldozatok felkavarták a közvéleményt és a politikusokat is.

Miközben Newtown halottait temeti és gyászolja, a rendőrség a támadó, Adam Lanza számítógépének összetört merevlemezéből próbálja feltárni az indítékokat, fellángolt a vita a fegyvertartás szabályairól. Minden tömegmészárlás után felmerül, szigorítani kellene az amerikaiaknak a második alkotmány kiegészítésben biztosított fegyverviselési jogot. E kezdeményezések általában elhalnak, ám most úgy tűnik, erősebb az elhatározás.

Jay Carney fehér házi szóvivő kedden bejelentette: Barack Obama elnök támogatja a támadófegyverek ismételt betiltását, és azt is, hogy azokat is ellenőrizzék, akik bemutatókon vásárolnak fegyvereket, ne csak azokat, akik üzletben teszik ugyanezt. Carney „szélesebb” választ is lehetségesnek tartott: oktatási, kulturális téren és a mentális egészség kérdésében is tenni kíván az elnök, hogy a hasonló eseteket megelőzzék. Szerdán bejelentették: Joe Biden alelnök lesz felelős a kormányzati munka koordinálásáért, amelynek célja, hogy reagáljon a tömegmészárlásra. Obama állítólag már januárban beterjeszti törvényjavaslatát. Eric Holder főügyész egy elnöki rendeletet sem zár ki.

Több, korábban a fegyverviselési jogért kiálló honatya is úgy döntött, megváltoztatja nézeteit. Kaliforniában elfogadtak egy törvényt, amely a lőszereladásokat korlátozza. Ezentúl töltényt forgalmazni csak egy évente megújítandó, 50 dollárba kerülő engedély birtokában lesz lehetőség, s egy ellenőrzésen is át kell esni hozzá. Az üzleti szféra is megmozdult: a Cerberus Capital befektetési alap bejelentette, eladja részesedését a newtowni lövöldözésben használt fegyverek egyikét gyártó Freedom Group cégben. A Dick’s Sporting Goods sportszeráruház-lánc közölte: a múlt pénteki tragédia közelében lévő üzleteiben mindenféle fegyver árusítását beszünteti, boltjaiban országszerte korlátozza a fegyvereladásokat. A WalMart kiskereskedelmi lánc felfüggesztette a fegyverek reklámozását, ám továbbra is árul pisztolyokat és puskákat – írja a The New York Times.

Soknapos hallgatás után a rendkívül befolyásos fegyverlobbi, a National Rifle Association (NRA) is megszólalt. Közölték, hogy segíteni akarnak abban, hogy „ez többé ne történhessen meg”, és ennek érdekében „jelentőségteljes” lépésekre is hajlandóak. Az NRA komoly bejelentést ígért.

Több megszólalásban felmerült: komolyabban kellene venni, hogy mentális betegségekben szenvedők ne juthassanak fegyverhez. Ennek egyik alapja, hogy a sajtójelentések szerint Adam Lanza Asperger-szindrómában szenvedett, ami az autizmus egyik enyhébb formája. Ám azóta számtalan szakértő hangsúlyozta: e fejlődési zavarnak semmi köze az erőszakhoz, nem vált ki ilyen viselkedést.

A The New York Times szerint a tragédiának olyan hatása is lehet, hogy (legalábbis átmenetileg) csökkenti a politikai megosztottságot Washingtonban. Azaz talán sikerül 2012 vége előtt megállapodni az adószabályokról és a költségvetési deficit csökkentéséről, így nem zuhan a „költségvetési szakadékba” az ország. A republikánus többségű képviselőház elnöke, John Boehner a hírek szerint engedményeket tett a Barack Obamával folytatott tárgyalásai során. Immár hajlandó lenne elfogadni, hogy emelkedjenek a vagyonosok adóterhei, így akár hamarosan megállapodás is születhet.

 

Tartsd távol a fegyvereket az iskolámtól! A tízéves Jack Gilchrist egy michigani tüntetésen
Tartsd távol a fegyvereket az iskolámtól! A tízéves Jack Gilchrist egy mi chi gani tüntetésen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.