Eurovízió: ez volt az utolsó dal?

„A jelenlegi gazdasági helyzetben Ciprus részvételét egyesek provokációnak minősítenék” – indokolta Makisz Szimeo, a ciprusi köztévé vezérigazgatója, hogy miért mondtak le a 2013-as Eurovíziós Dalfesztiválról. Az európai egység jelképének is tekintett eseményre rájár a rúd: Cipruson kívül nem indul a versenyen Görögország, Portugália és Lengyelország sem.

Vérmérséklet kérdése, hogy a válság tépázta országokban ki, mit gondol a döntésről. „Nagy szégyen ez, rendkívül szomorú” – idézi a The Guardian brit napilap a világhírű görög énekesnőt, Nana Muszkurit, aki 1963-ban még Luxemburg színeiben indult a fesztiválon. Ennek igen prózai oka volt: Görögországban akkor még nem volt televízió. A görögöknek ezúttal pénzük nincs a részvételre. Szimosz Kedikoglu kormányszóvivő közölte: „Az állami televíziónak az idén nem kellene beneveznie az Eurovízióra, tekintettel a közvélemény jelenlegi hangulatára.”

A svéd Loreen, az Eurovízió 2012 nyertese
A svéd Loreen, az Eurovízió 2012 nyertese

Nem csak az anyagiakon múlik persze, hogy énekel-e egy ország versenyzője az 58. Eurovíziós Dalfesztiválon, amelyet jövőre a svédországi Malmöben rendeznek. Mint a görög köztévé egyik tisztségviselője megsúgta, „nemcsak pénzünk nincs a részvételi díjra és a közvetítési jogokra, amelyek ma 120 ezer euróba kerülnek, hanem erkölcsileg is helytelen lenne indulni”.

Ciprus sem dúskál a giccses dalversenyre elkölthető javakban. A szigetország lesz a negyedik, amely – Görögország, Portugália és Írország után – hamarosan sokmilliárd eurós EU–IMF-mentőcsomagot kap a túléléshez.

A portugál köztévé, az RTP is a „pénzügyi nyomást” jelölte meg legfontosabb magyarázatként a nevezés visszavonására. A honlapján csupán annyit tett közzé: tájékoztatta a megfelelő szervezeteket a döntésről, amelyet „a jelenlegi költségvetési körülmények” kényszerítettek ki. A dalfesztivál rajongói csalódottak, 1964 óta ez lesz ugyanis az első alkalom, hogy Portugália nem méretteti meg magát a zenés vetélkedőn. Mint kiderült, nemcsak a részvétel költségeitől félnek Lisszabonban, hanem attól is: ha a portugál dal győzelme esetén legközelebb ott kellene megrendezni az Eurovíziót, ez eurómilliókat emésztene fel.

Egyedül Lengyelország nem hivatkozott a gazdasági válságra, talán büszkeségből. A szűkszavú közleményben ez áll: „Nagyon alapos megfontolás után hoztuk meg a nehéz döntést, hogy nem veszünk részt a malmői versenyen.”

Az Eurovíziós Dalfesztivál a szívét és a lelkét vesztette el a 73 éves Nana Muszkuri szerint. Immár nem a zenéről és az énekesekről szól, hanem a show-ról és a pénzről. Vagyis most – szomorú újdonság ez – a pénz hiányáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.