Kitört a görög patikapánik

A betörők is hasznot húznak a görög válságból: ahogy a politikai zűrzavarban egyre többen kiveszik a pénzüket a bankokból, mind gyakoribbak a lakásfeltörések és az utcai rablások. S a bankpánik után itt a patikapánik is: az állami biztosítóknak nincs miből fizetniük a gyógyszerek ártámogatását, sokan már a rákellenes készítményeikhez sem jutnak hozzá.

„Arra kérjük az embereket, hogy bízzanak a bankrendszerben, és hagyják ott a pénzüket, vagy legalább biztonságos helyen tartsák, ne pedig odahaza rejtegessék” – kérlelte a lakosságot Thanaszisz Kokalakisz görög rendőrségi szóvivő. Ám akad, aki hazáig sem jut el: szervezett rablóbandák szakosodnak azokra, akik – az ország pénzügyi összeomlásától tartva – minden megtakarításukat kimenekítik a bankokból.

Athén keleti külvárosában, Koropiban például egy idős asszonyra támadt rá a minap négy fegyveres férfi, és nyolcvanezer euró (23 millió forint) készpénzt vettek el tőle. Alaposan megtépázta az állampolgárok bizalmát a súlyosbodó gazdasági-politikai krízis. A bankbetétek majd egynegyedét kivették az elmúlt két évben, és a pénzkiáramlás főként az elmúlt hetekben gyorsult fel.

Az előrehozott (május 6-i) parlamenti választásokon taroltak ugyanis az EU/IMF-megállapodást ellenző pártok, és sokan azzal riogatnak, hogy Görögországnak távoznia kell az euróövezetből. Tovább ront a helyzeten, hogy kudarcba fulladtak a kormányalakítási tárgyalások, és a megismételt, június 17-i választásokon akár az első helyen is végezhet a megszorításokat elutasító, radikális baloldali Sziriza.

Reménykednek és rettegnek a június 17-i voksolás kapcsán a gyógyszertárakban is. Ha ezután sem sikerül olyan görög kormányt összehozni, amely hajlandó folytatni a fájdalmas reformokat, az EU visszatarthatja a pénzügyi mentőcsomag következő részét – ez pedig még drámaibbá teheti a gyógyszerhiányt.

„Ha az unió nem szabadítja fel az ígért hiteleket, igazi káoszra számíthatunk” – közölte a The Guardian brit napilappal Dimitrisz Karageorgiu, a Pánhellén Gyógyszeripari Szövetség főtitkára. S máris itt az ördögi kör. Miután a patikáknak az egészségbiztosítási pénztárak nem fizetik ki a gyógyszerek ártámogatását, a patikusok sem tudnak tovább hitelezni, és kénytelenek a teljes árat elkérni a betegektől – akik ezután megpróbálhatják visszakövetelni a pénzüket a társadalombiztosítástól.

Csakhogy a csökkentett fizetések és nyugdíjak mellett a költséges készítményeket sokan képtelenek megvenni. Az Athéni Gyógyszerészek Egyesületét vezető Kosztasz Lorantosz arra figyelmeztetett a Katimerini című görög napilapban, hogy a pénzhiánnyal küzdő patikákban eddig 163 terméknél jeleztek hiányt; vannak közöttük a rák, a magas vérnyomás és különféle szívbetegségek kezelésére szolgáló szerek is.

Egynapos sztrájkkal hívták fel a figyelmet az egyre riasztóbb helyzetre nemrég a gyógyszerészek. Gondban vannak a gyártók is: mivel a patikák nem kapják meg a pénzt az államtól, nem tudnak fizetni a szállítóknak, akik pedig a gyógyszeripari vállalatoknak tartoznak. A nagy nemzetközi cégek állítólag már azon töprengenek, hogyan biztosítsák a folyamatos ellátást, ha Görögország valóban kilép az eurózónából. A legborúlátóbb forgatókönyv szerint az elértéktelenedő drachmához visszatérő ország nem tudná többé finanszírozni a gyógyszerbehozatalt – és ennek a következményei már tényleg beláthatatlanok lennének.

A Sziriza nem kér a mentőcsomagból

Alexisz Ciprasz, a Sziriza (Radikális Baloldali Szövetség) vezetője a választóktól vár felhatalmazást arra, hogy Görögország elutasíthassa a nemzetközi mentőcsomag fejében vállalt megszorításokat. Ciprasz közölte, hogy az EU/IMF-megállapodásnak még csak részleges végrehajtásáról sem lehet szó. (MTI)

Idős asszony egy athéni pénzkiadó automata előtt
Idős asszony egy athéni pénzkiadó automata előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.