Színeváltó Itália

Bevettük Sztálingrádot! Most irány Berlin! – mondta Beppe Grillo humorista azt követően, hogy az általa alapított 5 Csillag Mozgalom jelöltje lett Parma polgármestere.

A kétnapos, múlt vasárnap és hétfőn rendezett időszakos helyhatósági választások eredményeit csak most kezdi elemezni Olaszország, lassan magához térve abból a bénultságból, amit a Brindisiben elkövetett halálos robbantás és az Itália északi részét sújtó földrengés okozott. Pedig a választásnak nem kisebb tétje volt, mint hogy kékről vörösre változik-e az olasz csizma színe, azaz Silvio Berlusconi Szabadság Népe (PDL) nevű jobbközép pártja elveszti-e egyeduralmát a vidéki Itáliában is, amint elveszítette azt tavaly novemberben országos szinten.

A színeváltozás bekövetkezett. Míg az elmúlt években a tizenötezernél nagyobb városok közül 98-at jobbközép polgármester irányított, s a balközépnek csak 56 hely jutott, az arány most megfordult: 95 várost hódított el a baloldal, s a jobboldal kezében csupán 34 városvezetés maradt. S a magát örökös nyertesnek tartó Berlusconi ezt a vereséget már nem tudta a tőle megszokott szómágiával győzelemnek hazudni.

„A PDL-nek vége. A PDL többé nem az én pártom!” – fakadt ki az Olaszországban Lovag néven is emlegetett exminiszterelnök, aki az általa 1993-ban alapított Forza Itáliát, majd 2009-ben a Szabadság Népe névre átkeresztelt jobbközép formációt négyszer segítette választási győzelemre. Ha időközben veszített is, az sohasem volt ennyire megsemmisítő. „Most viszont padlóra került a párt, teljes a káosz házon belül, mindenki mindenkinek ellensége” – ismerte el Andrea Ronchi volt EU-ügyi miniszter. Ám a 76 éves Berlusconi azért most sem akar a romok alatt maradni. Máris új politikai formáció létrehozásán munkálkodik, amelynek állítólag már a nevét is kitalálta. Két eddigi szövetségesét – a Gianfranco Fini vezette és magát egyre mérsékeltebbé maszkírozó szélsőjobbot és a Bossi-féle, korrupció szabdalta Északi Ligát – a Kereszténydemokrata Uniót vezető Pierferdinando Casinivel és Luca Cordero di Montezemolóval, a Ferrari elnökével szeretné lecserélni. Más kérdés, hogy a Forma–1-en edződött Montezemolo aligha köti össze politikai karrierjét egy „kifutó modellel”, és Casini is dörzsöltebb annál, semhogy lépre menjen.

Ami pedig a fentebb említett Grillót illeti: az utca emberéből, tanárokból, diákokból, informatikusokból, de mindenekelőtt fiatalokból álló mozgalma – az átlagéletkoruk 38,5 év, miközben a hagyományos pártokra szavazók átlagéletkora 59 év – meghozta első gyümölcsét. Pedig mindenki, még a megfontolt Giorgio Napolitano elnök is démonizálta a politika ellen humorral harcoló formációt. Beppe Grillo csapata nem tűnt el a süllyesztőben, amint korábban sokan jósolták, hanem inkább megizmosodott, országossá szélesedett, s most olyan nagyvárosokban tudott nyerni, mint Parma. Ha ma lennének a parlamenti választások Olaszországban, a „csillagosok” 12 százalékot érnének el.

De azok csak egy év múlva lesznek. Már ha addig kitart Mario Monti szakértői kormánya. Mert hát Itáliában a meccseredményeken és az időjáráson kívül a választások időpontját sem lehet megtippelni. Most ráadásul a leendő résztvevőknek is érdekük, hogy időt nyerjenek. S nem csak a hagyományos pártokra gondolunk. A helyzet komolyra fordult, már a humoristából mozgalmárrá avanzsált Beppe Grillónak is el kell gondolkodnia azon, elég-e a sikerhez, ha mindig az ellenkezőjét mondja, mint a politikusok. Aligha. Már meg is született az új szlogenjük: „Nem vagyunk politikaellenesek. Az új politika letéteményesei vagyunk.”

Beppe Grillo egyik akciója: rohadt kagylókat önt a római törvényhozás elé
Comic and political activist Beppe Grillo dumps rotten mussel shells in front of the Parliament in Rome September 10, 2011. Grillo, who has become an anti-establishment cult figure because of his campaigns against Prime Minister Silvio Berlusconi, led several hundred demonstrators accusing politicians of squeezing workers with an austerity package while clinging to their privileges like muscles cling to rocks. REUTERS/Alessia Pierdomenico (ITALY - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.