Osztrák kém a román kémfőnök családjában?

A miniszterelnök összeférhetetlen! –dobta be a „bombát” a Jurnalul National című román ellenzéki lap a hónap elején. A cikkben azzal vádolták a február elején kinevezett Mihai Razvan Ungureanut (képünkön), hogy eltitkolta felesége szerintük terhelő üzleti kapcsolatait. Nevezetesen, hogy tagja az OMV osztrák állami olajtársaság egyik leányvállalata igazgatótanácsának.

A vádat több körülmény súlyosbította, mindenekelőtt a napról napra emelkedő üzemanyagárak. Ráadásul éppen azokban a napokban jelentette be az OMV romániai leányvállalata, a Petrom, hogy 2011-ben rekordösszegű profitot ért el. Sőt a 900 millió eurót közelítő összeg közel másfélszerese volt a vételárnak, amelyet a 2004-es privatizációban az OMV a román állami olajtársaságért fizetett.

A közvélemény felhördülésére reagálva Mariana Gheorghe, az OMV Petrom menedzsere sorra vette a jelentősebb médiumokat, hogy „megvédje” vállalata profitját. Ezeket az alkalmakat arra is felhasználta, hogy tisztázza a kormányfő családját ért vádakat. Elmondta, hogy Daniela Ungureanu az OMV orvosi divíziójával áll szerződéses viszonyban, tanácsadással foglakozik, és az igazgatótanács tagjaként dönt a rászoruló alkalmazottaknak juttatandó támogatásokról.

A miniszterelnök egy ellenzéki televíziónak adott, azóta elhíresült interjúban – amelyben minden diplomáciai és tanári tapasztalatát bevetette, hogy közel két óra leforgása alatt egyetlen új információt se közöljön – annyit mégis „elárult”, hogy a sajtó éppen az ő vagyonbevallásából értesült a felesége szerződéséről. Hamis tehát azt állítani, hogy bármit eltitkolt volna a közvélemény elől.

Az ellenzék és a sajtó egy része elsősorban nem a titkolózást kifogásolta, hanem összeférhetetlenséget a miniszterelnökség és a feleség tanácsadói munkaköre között. Javában folynak ugyanis a tárgyalások a 2014 után érvényes bányajáradékok szintjéről. Az OMV nyilvánvalóan szeretné meghosszabbítani a jelenleg érvényes megállapodást, amelynek értelmében tavaly négy dollárt fizetett az államnak a kitermelt kőolaj hordójáért – miközben a nemzetközi paci ár a 125 dollárt is elérte. Elképzelhető, hogy a kormányfő a tárgyalásokon megfeledkezik arról, hogy a családi bevételek túlnyomó része az OMV-től származik? A Jurnalul National szerint Daniela Ungureanu 2011-ben havi nyolcezer eurót kapott az osztrák olajvállalattól, nagyjából hétszer többet, mint férje a külföldi hírszerzés (SIE) igazgatójaként. Egyes elemzők szerint a kormányfőt igyekezett „takarni” az államfő, amikor durván nekiment az OMV-nek. Traian Basescu bejelentette, hogy megszakított minden kapcsolatot a Petrommal, mert tisztességtelennek tartja a vállalat üzletpolitikáját. – Nap mint nap azt vágják a képembe, hogy a világpiaci ár 120 dollár hordónként, miközben Romániában 16 dollár a kitermelési költség – húzta alá az államfő. Figyelmeztette az osztrákokat: nehogy azt higgyék, hogy Románia beéri az arab országokban alkalmazottnál kisebb bányajáradékkal. Az OMV-igazgató azzal zárta le a sajtó útján folytatott vitát, hogy szándékában áll az állami járadékkal egyenes arányban emelni az üzemanyagok árát is.

Megfigyelők és az ellenzék politikusai szerint Ungureanu már korábban is összeférhetetlenségi helyzetben volt a felesége miatt, hiszen a külföldi hírszerzésnek kiemelt célként kellett kezelnie az OMV-t, a nemzetbiztonsági implikációk miatt. Majd azt is felrótták neki, hogy nem mondott le idejében a külügyi hírszerzés éléről, és kémfőnökként látott neki a kormányalakításnak. Különben is példátlan, hogy valaki a kémszolgálat éléről egyenesen a kormányfői székbe kerüljön, hiszen a politikai tárgyalásokon visszaélhet a bizalmas információkkal.

A gyanút beigazolódni látták, amikor az ellenzék vezetője, Victor Ponta szociáldemokrata elnök teljesen váratlanul, barátságos hangnemben üdvözölte Ungureanu kormányát, és a parlamenti beiktatáson (bizonyos feltételek mellett) az együttműködéséről biztosította. Némi huzavona után Ponta visszakozott, de a gyanú maradt: a szociáldemokrata elnököt zsarolják. A kormányfő ezzel szemben állítja, hogy a külföldi hírszerzés vezetőjeként nem vett részt közvetlenül az operatív munkában, sőt annak irányításában sem – azaz nem volt alkalma vagy oka az OMV, illetve politikusok után kémkedni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.