Halálos kapucni

A fejre húzott kapucni és egy zacskó Skittles márkájú cukorka – ez lett azoknak a tüntetőknek a jelképe Amerika-szerte, akik a február végén megölt tinédzser, Trayvon Martin ügyében követelnek alapos vizsgálatot.

Az eset az Egyesült Államokban is lassan kapott országos nyilvánosságot, néhány hét alatt azonban kulcsfontosságú üggyé nőtte ki magát. Az ország olyan súlyos problémái kerültek ismét a viták középpontjába, mint a fegyvertartási szabályok és a faji előítéletek.

A 12 éves Jaquez Forest fényképezi Trayvon Martin emlékhelyét a floridai Sanfordban
A 12 éves Jaquez Forest fényképezi Trayvon Martin emlékhelyét a floridai Sanfordban

A 17 éves afrikai amerikai Trayvon Martin február 26-án kosárlabdameccset nézett édesapja floridai házában. Este hét körül, a reklámszünetben kiszaladt a közeli boltba, ahol jeges teát és egy zacskó cukorkát vett. Esett az eső, pulóvere kapucniját ezért a fejére húzta. A környéken polgárőrként járőröző 28 éves George Zimmermann meglátta őt az autójából, és felhívta a rendőrséget, mivel szerinte gyanús volt a fekete fiú, aki az esőben sétált és „a házakat nézegette.” A rendőrök azt ígérték, hogy hamarosan a helyszínre érkeznek, és – mint az a nyilvánosságra hozott hangfelvételekből kiderül – felszólították Zimmermannt, hogy ne kövesse a fiút.

Hogy ezután pontosan mi történt, nem tudni. Amikor a rendőrök a helyszínre érkeztek, a fegyvertelen Trayvon Martin már halott volt, Zimmermann a mellkasán lőtte meg. A rendőrök őrizetbe vették a férfit, de hamar elengedték, mert azt állította, önvédelemből lőtt, a hatóságok pedig ezt nem kérdőjelezték meg. Amikor kiszállt az autójából, állította, Martin hátulról nekirontott, megütötte, eltörte az orrát, majd a fejét az útpadkába verte. Egy Floridában hét éve bevezetett, erősen vitatott törvény szerint pedig mindenkit megillet az önvédelem joga, az utcán is, ráadásul olyan módon, hogy az önvédelemből elkövetett cselekedet előtt nem kötelessége megpróbálni elmenekülni. Martin testét ezután a halottasházba szállították, ám nem siettek azonosításával. Kilétére azután derült fény, hogy édesapja egy nappal később bejelentette fia eltűnését, majd a rendőrök később mutattak neki egy a helyszínelés során készült fotót.

A közfelháborodás akkor tört ki, amikor elterjedt az országos médiában, hogy Zimmermann ellen nem emelnek vádat, és vizsgálat sem indul. A helyi gyilkossági osztály vezetője el akarta rendelni a férfi letartóztatását, ám ezt az ügyész nem engedte. Ezután egyre több részlet derült ki arról, hogy Martin szülei és egyes szemtanúk szerint másképp történt az eset, és a rendőrök – állítólag – próbálták meggyőzni az első verzióval ellentétesen nyilatkozó tanúkat arról, hogy változtassák meg vallomásukat.

Időközben az is kiderült, hogy Trayvon Martin az eset idején épp barátnőjével beszélt telefonon, akinek megjegyezte: aggódik, mert valaki követi őt. A 16 éves lány azt tanácsolta, fusson, de ő inkább csak meggyorsította a lépteit. Egyszer csak zajt hallott a telefonban, majd a kapcsolat megszakadt. A lány többször próbálta visszahívni barátját, már sikertelenül. Egy a 911-es vészhívószámra érkezett hívás hangfelvételén azt lehet hallani, hogy valaki a távolban sír és segítségért könyörög. Ezután egy lövés dördül el, majd csend. Martin családja szerint a tinédzser hangja hallható a felvételen, Zimmermann szerint viszont épp ő volt az, aki segítségért kiáltott. Tovább bonyolítja a dolgot, hogy a héten nyilvánosságra kerültek a felvételek, amelyek a rendőrkapitányságon készültek, miután Zimmermant bevitték oda: ezeken arca és tarkója épnek tűnik, cáfolva azokat az állításait, hogy Martin megütötte.

Zimmerman háttere is vitákra ad okot: édesanyja perui, édesapja fehér bőrű amerikai. Emiatt támogatói elvetik azokat a vádakat, hogy Martint afrikai amerikai származása miatt, rasszista alapon tartotta volna gyanúsnak, hiszen ő is, mint mondják, kisebbségi. Azonban a szomszédok szerint ez sem ilyen egyszerű: nem tudnak róla, hogy Zimmerman beszélne spanyolul. A férfit egyébként már 2005-ben egyszer letartóztatták, míg Martinnak nem volt priusza.

Az eset nyomán hatalmas tiltakozás kezdődött Amerika utcáin, az interneten és a politikai szférában is. Kapucnis tüntetők vonultak az utcára országszerte, egy demokrata párti kongresszusi képviselő, az egykori polgárjogi aktivista Bobby Rush pedig szerdán szintén kapucnit húzott beszéde közben az ülésteremben, hogy szemléltesse, a ruhadarab nem bűnözőket takar – ki is vezették a teremből, mert a szabályok szerint ott nem szabad kalapot viselni. Martin szülei a héten Washingtonban jártak, ahol egy informális kongresszusi meghallgatáson vettek részt.

Barack Obama elnök is megszólalt: saját érzéseiről beszélt az üggyel kapcsolatban, és megjegyezte, hogy ha fia lenne, akkor „pontosan úgy nézne ki, mint Trayvon Martin”. Ezzel természetesen a fiú bőrszínére utalt, ami miatt a republikánus elnökjelölt-aspiránsok azonnal a faji ellentétek szításával vádolták. Obama ennél többet nem mondott, mert nem akarta a nyomozást hátráltatni: a Zimmermann letartóztatását követelők annyit már elértek, hogy vizsgálat indult, nem is egy: az FBI, az igazságügyi minisztérium és a helyi hatóságok is vizsgálatot kezdtek.

A sajtóban pedig mindeközben megindult a vita arról, megakadályozhatta volna-e a történteket, ha szigorúbbak a fegyvertartási szabályok Floridában. Zimmermann teljesen szabályosan hordta magánál fegyverét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.