Húzz el, Vova!

Több száz embert – köztük az ismert bloggert, Alekszej Navalnijt – vettek őrizetbe a hétfőre összehívott ellenzéki tüntetéseken Moszkvában és Szentpéterváron. „Újabb 12 év? Nem!” – hirdette a fővárosban sok tüntető kitűzője, utalva arra, hogy Putyin most hatéves mandátumot szerzett, amelyért újra is indulhat.

– Nálunk Vova 45 százalékkal nyert. Egész éjjel számoltunk, most meg itt fagyoskodom – a férfi bosszúsan topogott előre a tömegben a Puskin tér felé, ahol tízezrek gyűltek össze, hogy tiltakozzanak Vlagyimir Putyin vasárnapi elnökválasztási győzelme ellen. „Újabb 12 év? Nem!” – hirdette sok tüntető kitűzője, utalva arra, hogy Putyin most hatéves mandátumot szerzett, amelyért újra is indulhat.

A város szívében demonstrálókat – akik láthatóan kevesebben voltak, mint a Putyin győzelmét vasárnap ünneplők a Kreml tövében – hatalmas rendőri készültség fogadta.

A színpadon felvonult a parlamenten kívüli ellenzék java. – Ki hiszi el ezt a győzelmet? Senki! – kiáltotta a mikrofonba Borisz Nyemcov, amire sokan „Húzz el, Vova!” kiáltásokkal erősítettek rá. Az egykori kormányfőhelyettes szerint Putyinnak nem bocsátják meg a választók a csalásokat. Igaz, az országosan 64 százalékkal győztes Putyin a fővárosban hivatalosan is csak 48 százalékig jutott.

Az alternatív számlálást vezető Golosz adatai szerint pedig, ha szűken is – bár messze a hivatalos 64 százaléktól –, de Putyin országosan valóban megszerezte az első fordulós győzelemhez szükséges 50 százalékot. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelőinek jelentése szerint a választás egész folyamata láthatóan Putyint segítette, egyenlőtlen versenyt teremtve.

A felszólalóknál a fő motívumot Putyin vasárnapi Manyézs téri könnyezése adta, amelyről a győztes sietve leszögezte, nem a sírás, hanem a hideg szél keltette. – A diktátor szemében a félelem könnyeit láthattuk tegnap – adta meg a magyarázatot Ilja Jasin, a Szolidaritás mozgalom politikusa. A legnagyobb tetszést Garri Kaszparov sakkvilágbajnok magyarázata adta, amely szerint Putyin szeméből a botox csordult ki.

– Az önök adósa vagyok – örvendeztette meg a fagyoskodókat a milliárdos Mihail Prohorov, aki 7,2 százalékot szerzett a választásokon. –Azon leszek, hogy egy új párt alapításával előkészítsük a győzelmet, a demokratikus Oroszország megteremtését – mondta az egyik leggazdagabb orosz, bár szavait erős fütty kísérte, miután sokak szerint ő csupán az ellenzék megosztása céljából indult, a Kreml utasítására. – Prosti! – kiáltotta a 46 éves politikus felé valaki a tömegből, de páran lehurrogták, aztán arról vitáztak, helyes volt-e Prohorovnak két másik vesztes jelölt társaságában Putyinnál vizitálnia pár órával korábban. (A találkozón egyedül a 17 százalékkal második helyen befutó kommunista pártelnök, Gennagyij Zjuganov nem vett részt.)

– Megkaptuk ezt a gyalázatos választást, s most mi a teendő? – tette fel a lenini kérdést Szergej Udalcov, a Baloldali Front vezetője, választ is adva. – A magam részéről addig maradok a téren, amíg Putyin hatalmon van – szavait a tömegben részvéttel teli nevetés fogadta, tekintettel a hidegre. Ám az aktivista a demonstrációt követően meghallgatásra talált, a tiltakozók egy része ugyanis a tüntetés után sem akart távozni a térről, és több száz embert végül előállított a rendőrség. Így őrizetbe vették Udalcovot, Jasint és az ellenzéki blogger Alekszej Navalnijt is, miután nem voltak hajlandók távozni. (Moszkvában mintegy 250, Szentpéterváron a 800 tüntetőből mintegy 300-an lettek hasonló intézkedés áldozatai.)

Nacionalisták egy csoportja pedig vonulásba kezdett a Kreml irányába. Néhányan felborították a tüntetésre felállított fémkereső kapukat, de a nagy számban jelen lévő rendőri erők közbeléptek, és hamarosan újabb rendfenntartók érkeztek a térre, miközben a tömeg java a metró felé áramlott. A feszült végjátékot azonban volt, aki kevesellte: – Csalódott vagyok – mondta egy fiatalember a társának a mozgólépcsőn lefelé. – Kiabáltak a színpadon, aztán mindenki hazamegy. Ennek így semmi értelme.

A látszat ezúttal csalóka. A moszkvai felvételen Putyin hívei ünnepelnek
A látszat ezúttal csalóka. A moszkvai felvételen Putyin hívei ünnepelnek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.