Orbán: Nem szervezünk tábort

Az uniós pénzügyminiszterek el fogják fogadni a bizottság javaslatát –mondta Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben a Magyarországnak járó kohéziós támogatások 2013-tól kezdődő részleges felfüggesztésére vonatkozó európai bizottsági javaslattal kapcsolatban.

Orbán az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója után tartott sajtó tájékoztatóján megismételte: Magyarország egyetlen fillért sem fog elveszíteni. Lapunk kérdésére, mely tagországok támogatására számít, a kormányfő kifejtette: Magyarország nem szervez semmiféle tábort maga mellett, nincs szüksége arra, hogy vele szimpatizáló szövetséget hozzon létre, ugyanis szerinte könnyen megbeszélhető a vita a brüsszeli bizottsággal. „Nem érdeke Magyarországnak, hogy politikai térbe emelje a kérdést” – jelentette ki Orbán.

Orbán Viktor aláírja az EU fiskális paktumát
Orbán Viktor aláírja az EU fiskális paktumát

A bizottsági javaslatot az uniós pénzügyminisztereknek március közepén tartandó ülésükön kell majd jóváhagyniuk. Orbán pénteken azt mondta: a pénzügyérek ülésére már ismert lesz az a néhány intézkedés, amelyet a magyar kormány a bizottságnak már elküldött, s amely „orvosolja a problémát”. Az ügy lezárása szerinte körülbelül hat hónapot vesz majd igénybe. Orbán Viktor szerint Magyarországnak „most lejt a pálya”, mert hazánk az unió dokumentumai szerint jól végzi a dolgát EU-s összehasonlításban. Ugyanakkor a miniszterelnök nem minősítené sikeresnek a magyar kormány gazdaságpolitikáját. „Komoly sikerpontjaink vannak” – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy az irány szerinte jó.

A csúcstalálkozó második napján, tegnap 25 tagállam vezetője aláírta a kétéves uniós válságkezelés, pénzügyi konszolidáció megkoronázásának is tekinthető pénzügyi paktumot, amelyet még a parlamenteknek ratifikálniuk kell (Írországban pedig népszavazást tartanak.) A szerződés – mely csak az euróövezet tagjaira vonatkozik – tulajdonképpen törvényen kívül helyezi a keynesianizmust.

Alapszabályként az államháztartási egyenlegnek egyensúlyban kell lennie, vagy többletet kell mutatnia. A GDP-arányos félszázalékos hiányt még elnézi az új mechanizmus. Ahol az államadósság a GDP 60 százaléka alatt van, ott egy százalékig is el lehet menni. Az egyszeri intézkedések nem számítanak. Az eladósodás tiltását alkotmányba vagy azzal egyenrangú jogszabályba kell illeszteni. Ahol ezt nem teszik meg, vagy nem elég erős a helyi jogszabály, azt a tagállamot fel lehet jelenteni az Euró pai Bíróságon. Ha a bíróság elmarasztal egy országot, azt akár a GDP 0,1 százalékával is lehet büntetni. Arra pedig automatikus büntetés vár, aki nem teljesíti az előírt adósságcsökkentést. A jobb koordináció érdekében az állampapírkibocsátási terveiket előre bejelentik a szerződő felek az Európai Tanácsnak és az Európai Bizottságnak. A szerződésben rögzített szabályok egy része már eddig is létezett, a betartásukkal azonban adósak maradtak a tagállamok.

A tanács tegnapi nyilatkozatában egyébként a tagállamok igyekeztek a gazdasági növekedésre koncentrálni, ám kevés konkrétummal. Az európai vezetők szerint a növekedés javítása érdekében a tagállamoknak gyorsabb tempóban kell haladniuk az évtized végéig szóló versenyképességi és munkahely-teremtési program (az EU 2020) céljainak teljesítésével. Az unió kormány- és államfői Szíriával is foglalkoztak: az erőszak és az emberi jogok megsértésének felfüggesztésére, Bassár el-Aszad elnök lemondására szólítanak fel. Külön felhívják az eddig vétózó Oroszországot és Kínát, hogy működjön együtt az ENSZ Biztonsági Tanácsában az erőszak beszüntetése érdekében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.