Közpénzekhez jutott Sarkozy felesége?

Carla Bruni jó ismerős, az államfő feleségévé lett manöken-énekesnő Carla Bruni-Sarkozyről viszont annál kevesebbet lehet tudni – írja legutóbbi számában a párizsi Marianne című hetilap.

Az oknyomozónak mondott írás nem kevesebbet állít, mint hogy a francia first lady magánalapítványa (egyebek közt baráti alapítványok közvetítésével) az adományozási szabályok megsértésével 2,7 millió euró közpénzhez jutott. Az ügyben minden érintett szenvedélyesen cáfol, azt azonban Párizsban mindenki elismeri, hogy alig három hónappal az elnökválasztás előtt a botrány minimum kényelmetlen a magas hivatalban levő férj számára.

Carla Bruni-Sarkozy az Élysée gyermek vendégeivel
Carla Bruni-Sarkozy az Élysée gyermek vendégeivel

A Marianne arról számol be, hogy munkatársai hónapokig kutakodtak Párizsban és az ENSZ-nél az ügyben, mielőtt sejteni kezdték: „Carla Bruni valójában egy nemzetközi botrány központjában áll”. A milliók a lap szerint az ENSZ AIDS-világalapjától származnak.

Ahhoz valóban semmi kétség sem férhet, hogy Sarkozy feleségének szívügye az AIDS elleni küzdelem, amióta Bruni egyik testvére maga is a pusztító kór áldozata lett. Az asszony nem sokkal azután, hogy feleségül ment a francia elnökhöz, tiszteletbeli nagykövete lett az AIDS elleni nemzetközi harcot koordináló ENSZ-szervnek. Francia elemzők szerint Carla Bruni-Sarkozynek komoly érdemei vannak abban, hogy a párizsi kormányzat a legutóbbi években 350 millió euróval támogatta az ENSZ-alapot. Ezzel szinte egyidejűleg Carla Bruni jótékonysági alapítványt hozott létre, amely az analfabetizmust és az AIDS elleni küzdelmet helyezte tevékenysége homlokterébe.

Ám a párizsi sajtó mostani anyagai szerint az alapítvány kevés aktivitást mutatott létrejötte óta. Bruni időközben az alap Born HIV Free kampányának arca lett, de a Marianne úgy tudja, hogy az akció során elköltött pénz egy része Bruni és barátai alapítványainál landolt. Ugyancsak a lap szerint a botrány múlt novemberben az ENSZ-alapítvány accrai tanácskozásán tört ki. Ennek nyomán nemcsak Patrice Debré francia képviselőnek kellett leköszönnie posztjáról, hanem állítólag Hillary Clinton amerikai külügyminiszter követelésére Michel Kazatchkine, az ENSZ-alap francia vezérigazgatója is hamarosan távozni kényszerül.

Mindebből egy szó sem igaz – ismételgetik a cikk megjelenése óta az érintettek. A Marianne állításait az AIDS-Világalap „pontatlannak és hamisnak” minősítette, Carla Bruni pedig kijelentette: alapítványa vagy barátai hasonló szervezetei „egyetlen fillér közpénzt sem kaptak”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.