Tízezrek pfujolták Putyint

Komolyabb összetűzések nélkül zajlott le Oroszország elmúlt húsz évének legnagyobb tüntetése Moszkvában. Negyvenezren a „Tolvaj Putyin” és „csaló pártja”, az Egységes Oroszország múlt heti parlamenti választási győzelme ellen gyűltek össze szombaton.

Nem fértek el a tüntetők a hatóságok által az utolsó pillanatban harmincezer ember számára engedélyezett tiltakozás helyszínén, a Moszkva folyó partján fekvő Balotnaja (Mocsaras) téren. A rendezvényt rendkívül nagy rendőri készültség előzte meg: a fővárosban több mint ötvenezer rendőr teljesített szolgálatot, megerősítve belügyi katonai erőkkel. A tüntetés súlyát növelte, hogy a hét folyamán már lezajlott több, néhány ezer fős megmozdulás Moszkvában és az ország több városában, amelyek több száz ember őrizetbe vételével zárultak.

Ezúttal azonban sem itt, sem az először kijelölt helyszínre – a Kreml és a Bolsoj színház között fekvő Forradalom térre – kiérkezett tüntetők közül nem került rabomobilba senki. Így elkerülte az őrizetbe vételt a Forradalom térre kivonuló Eduard Limonov, a Nacionálbolsevik párt elnöke is, aki szerint az ellenzék megalkuvása volt áttenni a tüntetést a Balotnajára. (A 68 éves író-politikus vasárnap egyébként összegyűjtötte az 500 támogató aláírást ahhoz, hogy a Központi Választási Bizottsághoz (CIK) benyújthassa igényét a márciusi elnökválasztáson való induláshoz. Igaz, a kongresszus a szállodai helyszín helyett egy buszon zajlott, miután a kibérelt teremben „váratlanul” renoválási munkálatok indultak.)

Az internethasználatot előszeretettel népszerűsítő orosz államfő vasárnap a Facebookon kommentálta a szombati tüntetést. – Nem értek egyet az ott elhangzott követelésekkel – írta Dmitrij Medvegyev. Ugyanakkor a Ria Novosztyi értesülése szerint az elnök utasítást adott, hogy a csalásokról szóló információkat ellenőrizzék. Igaz, ez formalitás maradhat, hiszen a CIK már pénteken közölte, nem látja okát az eredmények felülvizsgálatának. A szervezet tegnap a tüntetés másik követelését is elutasítva arról döntött, hogy nem veszi napirendjére a CIK élén álló Vlagyimir Csurov elmozdításának javaslatát, amelyet a testület kommunista párti tagja nyújtott be.

A szombati tüntetés – ahogy ez az elmúlt években megszokottá vált – öszszehozta a Jelcin-éra egykor befolyásos politikusait – Borisz Nyemcov volt kormányfő-helyettest, Mihail Kaszjanovot, Putyin első elnöki ciklusának kormányfőjét – és a radikális szélsőbalt tömörítő Baloldali Frontot, valamint a provokatív művészeti partizánakcióiról elhíresült Vojna (Háború) avantgárd csoport tagjait. Ezúttal megjelentek a „rendszeren belüli” ellenzékiek – tehát azok a pártok, amelyek eddig is a parlamentben asszisztálhatnak ellenzéki szerepben a Kremllel szemben. Így megjelent ott az Orosz Kommunista Párt (KPRF) és az eredetileg épp az ő választóinak elszívására kitalált, Kreml-projektnek indult Méltányos Oroszország képviselője is.

A negyvenezres – a rendőrség szerint 25, a színpadon felszólalók szerint 85–150 ezres – tüntetés a „Bolondok háza Putyinra szavaz” című dallal indult. (Alekszandr Jelin dala konkrét apropóból született: a vasárnapi választásokon kétharmados többségét elvesztő, de egyszerű többségét megőrző Egységes Oroszország (JeR) pártjára az egyik fővárosi elmegyógyintézetben a szavazásra jogosultak 93 százaléka szavazott. A Balotnaja téren Kaszjanov új parlamenti választásokat követelt. – Nem engedjük a Kremlbe Putyint – jelentette ki az exkormányfő, utalva a márciusban esedékes elnökválasztásra is.

A rendőrség korábban jelezte, hogy külön figyelemmel lesz a tüntetésre érkező katonakorúakra, ellenőrizendő, hogy vannak-e köztük olyanok, akik igyekeznek elbújni a behívó elől. Az állami szervek arra is gondoltak, hogy az ifjabbakat is távoltartsák a tüntetéstől: bár a szombati tanítás előfordul az orosz iskolákban, a főváros tanintézetei ezúttal egységes tanítási napot rendeltek el, dolgozatírással súlyosbítva.

A parlamenti választásokon elkövetett csalások miatt tiltakoznak sok ezren a moszkvai Balotnaja téren. Oroszország más városaiban is voltak demonstrációk. Ez volt az eddigi legnagyobb megmozdulás Vlagyimir Putyinnak több mint egy évtizede tartó hatal
A parlamenti választásokon elkövetett csalások miatt tiltakoznak sok ezren a moszkvai Balotnaja téren. Oroszország más városaiban is voltak demonstrációk. Ez volt az eddigi legnagyobb megmozdulás Vlagyimir Putyinnak több mint egy évtizede tartó hatalma ellen.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.