Már az EU egysége a tét

Megnyugodtak valamelyest a piacok pénteken, miután az olasz szenátus elfogadta az új költségvetési csomagot. Ezzel megnyílik az út, hogy Mario Monti volt európai biztos alakítson szakértői kormányt.

Athénban pedig az Európai Központi Bankból (EKB) hazatért Lukasz Papademosz áll a nemzeti egységkabinet élén. Közben nem ülnek el a találgatások, sőt egyre vészjóslóbbakká válnak, vajon megmaradhat-e az eurózóna a jelenlegi formájában.

Silvio Berlusconit ejtették a rómaiak
Silvio Berlusconit ejtették a rómaiak

Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök – nem számítván talán a drámai utóhatásokra – a G20-ak cannes-i csúcstalálkozóján nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Görögország esetleg feladja az eurót. S ha ez lehetséges, miért ne történhetne meg ugyanez Olaszországgal? Ez a feltételezés váltotta ki az olasz államkötvényhozamok drámai emelkedését a héten, s kényszerítette távozásra Silvio Berlusconi kormányfőt.

A Financial Times pénteken már arról írt, hogy a brit pénzügyminisztérium megkezdte a bankok és az exportcégek felkészítését a Görögország eurózónából kiválása utáni helyzetre, bár jogászok szerint az európai szerződések ezt nem teszik lehetővé. Az alapszerződés módosítása azonban már nem tabutéma az Európai Unióban, s a Bloomberg pénteki értesülése szerint a kormányzó német kereszténydemokraták ilyen értelmű állásfoglalás elfogadására készülnek, mármint hogy megteremtsék a jogi lehetőséget a kilépésre a valutaövezetből. Merkel most viszont már azt mondja, hogy a jelenlegi eurózóna stabilitásának a helyreállítása a cél. Ezzel egyben cáfolni is szeretné a Reuters minapi értesüléseit, hogy Berlinben és Párizsban már készülnének a tervek a valutaövezet létszámának csökkentésére.

Az Európai Bizottság portugál elnöke, José Manuel Barroso arra figyelmeztetett Berlinben, hogy csak a megosztottság nélküli, mélyebben integrálódott és „mélyebben demokratizálódott” uniónak van esélye arra, hogy a legnagyobb „feltörekvő hatalommá” váljék. Ennek érdekében is lehetne persze módosítani az uniós alapokmányt. A szöveg megváltoztatását azonban mind a huszonhét tagországnak jóvá kell hagynia, s London például jelezte: nem járul hozzá semmihez sem, ami gyengítené az egységes belső piacot.

Az eurózóna méretéről, működési feltételeinek hiányosságairól a pénzügyi válság kirobbanása óta élénk szakmai vita folyik. Mára a politikusok is felismerték: túlságosan eltérő teljesítőképességű, munkakultúrájú országok politikai alapon hozták létre az euróövezetet. A szabályrendszer is rossz volt. Ezért sok tekintélyes közgazdász kívánatosnak tartaná az eurózónát csak az erős északi magra korlátozni. De Olaszország, Spanyolország, Portugália, Görögország kiválása a 2008-asnál is súlyosabb válságot idézne elő.

Mint Nouriel Roubini, a pénzügyi válság előrejelzésével magának tekintélyt szerző közgazdász írja: az egyik lehetséges megoldás az lehet, hogy Róma újra bevezeti a lírát, s leértékeléssel próbálja versenyképességét javítani. A valutaövezet szerinte csak akkor tartható egyben, ha deklarálják az EKB végső hitelezői szerepét, nullára csökken a kamat, látványosan gyengül az euró, a német büdzsé gazdaságélénkítésbe kezd, és a periféria folytatja a megszorító gazdaságpolitikát. Berlin egyelőre csak az utolsó feltételre mond igent, s minden hivatalos szándék ellenére ez kevésnek bizonyulhat a valutaövezet jelenlegi formájának megőrzésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.