Teljessé vált a Fidesz lapcsaládja

Tulajdonosváltás történt az erdélyi Krónikánál – a hírt Rostás Szabolcs, a lap felelős szerkesztője erősítette meg a Népszabadságnak.

Előzőleg a Transindex hírportál közölte, hogy az erdélyi közéleti napilap a Határok nélkül a magyar nyelvű sajtóért Alapítvány érdekeltségi körébe tartozik. Kérdésünkre Rostás cáfolta a portál információit, miszerint az új tulajdonosok a hét végén találkoztak volna a Krónika szerkesztőivel. – Viszont meg tudom erősíteni, hogy a tulajdonosváltás megtörtént, igaz, már korábban – mondta a Krónika felelős szerkesztője.

Az alapítvány júniusban többségi tulajdont szerzett az Udvarhelyi Híradó Kft.-ben, amely négy regionális lap –az Udvarhelyi Híradó, a Csíki Hírlap, a Vásárhelyi Hírlap, a Gyergyói Hírlap – kiadója, illetve a Szekelyhon.ro hírportál működtetője. Az Udvarhelyi Híradó Kft. június elsején közleményben jelentette be a tulajdonosváltást, a közvélemény akkor találkozott először az alapítvány nevével.

„A Magyarország határain kívüli magyar nyelven folytatott sajtótevékenység, ezáltal a magyar nyelv ápolására jött létre. Az akvizíció célja az Udvarhelyi Híradó Kft. vezető piaci pozíciójának megerősítése” – állt az Udvarhelyi Híradó Kft. közleményében. Információink szerint a Krónika felvásárlásáról hivatalos bejelentés nem várható, mivel a lap korábban egyszer már tulajdonost váltott, és az új „gazda” kilétét akkor sem hozták nyilvánosságra.

A Határok nélkül a magyar nyelvű sajtóért Alapítványt 2010 decemberében jegyezték be Budapesten. Képviselője – a Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Névjegyzéke szerint – dr. Korda Éva Judit, aki 2005 és 2007 között a Hír TV-t működtető Hír TV Műsorszolgáltató és Hirdetésszervező Zrt. vezérigazgatója volt. Az alapítvány megalapítása után 250 millió forintos adományt kapott a Szerencsejáték Zrt.-től.

Az adománylevél szerint az összeg „a határon túli magyar sajtótevékenység ápolására és megsegítésére használható fel”. A juttatás felhasználásáról az alapítvány írásbeli elszámolással tartozik, legkésőbb 2011. november 30-ig.

A Krónika megvásárlása az utóbbi évek legjelentősebb akvizíciója a romániai magyar sajtópiacon. A Kolozsvárott szerkesztett napilap szoros értelemben ugyan nem országos orgánum – hiszen a Kárpátokon túl nem terjesztik –, de a magyarok által lakott területeket lefedi. Így az ügylet nyomán komplett lapcsalád áll az alapítvány rendelkezésére. Székely Róbert, az Udvarhelyi Híradó Kft. ügyvezető igazgatója korábban elárulta a Bukarestben szerkesztett Új Magyar Szónak, hogy a szervezet egyik „alapembere” Liszkay Gábor, a Nemzeti Lap- és Könyvkiadó Kft. tulajdonosa, a Magyar Nemzet napilap igazgató-főszerkesztője.

A Magyar Nemzet kiadója szintén 2010-ben megvásárolta a Nagyváradon megjelenő Erdélyi Napló című hetilapot. Az Új Magyar Szó úgy tudja, az Udvarhelyi Híradó Kft. Háromszéken és Besztercén is terjeszkedne a jövőben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.